ANNONSE

green-world-okologisk-kaffe-green-house-smykker-perler

Vi har tenkt på skaffe oss en kaffekvern en stund, og i forrige uke gikk vi endelig til innkjøp. Det finnes mange fine og effektive kverner, og noen mer dekorative enn andre. For oss var det viktig at kvernen kan male kaffen optimalt for bruk i Aeropress: Det er nemlig familiens foretrukne bryggemetode.

Ikke minst er det lite som overgår duften av fersk kaffe! Med egen kvern kan du nyte den hver morgen.

kaffe-kvern-obh-nordica-aeropress-green-world

For oss var det viktig at kvernen kan male kaffen optimalt for Aeropress.

Det fine med en litt avansert kvern (i motsetning til de enkleste, som ofte er de fineste), er at du kan stille den inn på ønsket grovhet. Så enten du foretrekker kokekaffe, presskanne, filter eller håndbrygg – vel, så fikser den biffen. Altså kaffen.

Vi er fortsatt på eksperimentstadiet her hjemme, men den graden som funker med aeropress er på den finere enden av skalaen. (På vår kvern innebærer det foreløpig innstilling nummer 3 av 17, med en hastighet på 5.)

aeropress-kopp-reichenbach-green-world-kaffe

Aeropressen klar til brygging!

Bryggemetoden for ujålete perfeksjonister

En Aeropress er liten, lett og derfor enkel å ta med på reise eller hytta. Den brygger kun én kopp per runde, men prosessen er lett å gjenta. Dingsen er ikke spesielt vakker, men til gjengjeld nesten latterlig rimelig og totalt upretensiøs.

Likevel – eller nettopp derfor– får den skryt av selveste kaffekongen, Tim Wendelboe. Han har til og med laget en video om hvordan han brygger den perfekte kaffen med AeroPress.

Jeg gjør det ganske likt, bortsett fra at jeg ikke skyller filteret i rennende vann først (det skal jeg prøve!) og at jeg ikke rører mer før jeg presser «stempelet» ned. Her er min enkle metode:

  1. Plasser filteret i «bunnen» og skru sammen de to nederste delene før du heller i en toppet skje finkornet kaffe.
  2. Fyll nykokt vann til litt over 3-streken og rør raskt tre ganger med den medfølgende «rørepinnen» før du skaper vakuum ved å sette på stempelet. Slik unngår du at vannet renner rett gjennom filteret og ned i koppen.
  3. Vent i 60 sekunder før du presser det ned med kroppsvekten din.
  4. Nyt en deilig kaffe med masse aroma og renhet! Den er i utgangspunktet best uten melk, men det er selvsagt valgfritt. Kaffepreferanser er personlige og ganske hellige.

økoloisk-kaffe-aeropress-handbrygg-green-world

Hele bønner og kaffe på farten

Siden jeg altså har blitt så glad i DYI-feinschmeckeri, kommer jeg mest til å kjøpe hele bønner fremover. Men det er fortsatt like viktig for meg at kaffen er økologisk og rettferdig. Derfor er Green World mitt go-to-merke for både filterkaffe og bønner.

For at aromaen skal holde seg best mulig, oppbevarer jeg bønnene på glass. Og den kvernede kaffen som blir til overs (ikke stort!) på et annet glass.

Sammen med andre hverdagshelter som havregryn, pasta og hampefrø ser det ganske dekorativt ut også.

green-world-hele-bonner-okologisk-kaffe-glass-green-house

Og forresten: Når kaffen er så god, hvorfor ikke ta den med ut på vift også? Det finnes så mange fine gjenbrukskopper nå, til og med nedbrytbare varianter laget av kaffegrut! Termovariantene holder kaffen varm lengst.

Visste du forresten at de aller fleste kaffebarene i Norge nå gir rabatt når du har med egen kopp?

Et sparetips som også sparer miljøet; vinn-vinn! Og skulle ikke din lokale kaffebar være med på tankegangen riktig ennå, har du jo verdens beste pressmiddel. Hehe.

God mandag – og god kaffe!

green-world-okologisk-kaffe-ren-mat-fiken

God økokaffe og tørkede fiken til vinterutgaven av Ren Mat som jeg har bidratt i.

Dette innlegget er del av et langsiktig samarbeid med Green World økologisk kaffe. I februar tar jeg med kaffen i skibakken, og pakker med noe godt og nærende i snippsekken.