ANNONSE
hovelsrud-gard-hovelsrudhagen-green-house
En rikholdig kjøkkenhage med grønnsaker i utstuderte mønstre, et blekrosa herskapshus og en lunsj vi bare kunne drømme om. Hovelsrudhagen tar pusten fra deg.

Hovelsrud Gård på idylliske Helgøya er restaurert tilbake(!) til 1840-standard etter alle kunstens regler. Den prisvinnende besøkshagen tar i mot 2000 gjester i året og er åpen lørdager og søndager fra 12-15, med omvisning klokken 14 hver søndag. Inngangen koster bare 125 kroner per person.

Vi var der for å lage Green House’ første grønne moteserie og skrive om Hovelsrud Kylling, og var så heldige å få både omvisning og deilig lunsj på huset. Nedenfor får du oppskriften på en fantastisk caesarsalat og pavlova med rabarbrasaus fra Hovelsrudhagen!

Men først en frodig sniktitt på den vakre hagen som skuer utover Mjøsa og sørger for økologisk overflod av kål, salat, urter, frukt og bær:

mjosa-helgoya-hovelsrudhagenblomster-hovelsrudhagen-green-house

dronefoto-hovelsrud-hagen-helgoya-green-house

I kjøkkenhagen skaper salat, kål og urter sirlige mønstre. Dronefoto lånt av Hovelsrud Gård

Så var det altså tid for lunsj. En av de bedre jeg har smakt, og her får dere oppskriften – rett fra «gårdsfrue» Marianne Olssøn:

Caesarsalat med Hovelsrudkylling, hjemmelaget dressing og surdeigskrutonger

Hjemmelagde Krutonger: 

Ha godt surdeigsbrød i  grove biter i en ildfast form. Dryss over olivenolje og ett knust hvitløsfedd. Stekes på 175 grader i ovnen til de er sprø, cirka 25 minutter. Avkjøles på en tallerken mens du lager salaten.

Salaten:
Vask hjertesalat (helst økologisk), kutt i store biter og legg på et fat. Bruk gjerne restene av søndagens helstekte Hovelrudkylling! Riv opp de største bitene og dandér oppå salaten. Frés dem eventuelt raskt i stekepannen. Legg de hjemmelagede krutongbitene på toppen, og høvle over rause parmesanflak med ostehøvel.

caesarsalat-oppskrift-okologisk-kylling-hovelsrud-green-house

Caesardressingen:
  • 2 økologiske eggeplommer
  • 1 ts dijonsennep
  • Saften av en halv sitron
  • 1-2 ansjosfileter
  • 1 ts worcestershiresaus
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
Ha alle ingrediensene i en liten, smal bolle og bland godt med stavmikser. Mens du mikser, heller du sakte oppi 2-3 dl olivenolje – slik blir dressingen tykk og fin! Servér den i en skål så alle kan bestemme hvor mye de vil ha.
anja-stang-julie-pike-hovelsrudhagen

En rimelig fornøyd meg og min fotografvenninne Julie på verdens vakreste sted

En drøm av en marengsdessert

Den «dekomponerte» pavlovaen på bildet under var en resteversjon av helgens familiedessert på Hovelsrud, men garantert minst like god. Oppskriften holder til én stor eller flere små.
Pavlova:
  • 6 store eggehviter fra økologiske egg
  • 300 gram sukker
  • 1 ts hvitvinsedikk
  • 1 ts maisennamel
  • 1-2 dråper ekte vanilje på flaske
Still ovnen til 180 grader og pisk eggehvitene til de er helt hvite og stive. Pisk så inn sukkeret til marengsen er stiv og skinnende. Rør forsiktig inn maisenna, hvitvinsedikk og vanilje. Ha bakepapir på en stekeplate og hell marengsblandingen over den. Form den forsiktig utover til en stor og rund kake. Skru temperaturen ned til 150 grader og sett platen inn. Stek i cirka en time og la pavlovaen stå i ovnen til den er kald.
rabarbra-pavlova-hovelsrudhagen-oppskrift-godtno-green-house

Dekomponert Pavlova:

Bryt en eller to små pavlovaer i biter. Pisk krem og legg oppå marengsbitene. Ha noen rester av is fra fryseren på toppen. Marianne sverger til sin lokale Knut&Gunnar-is, og brukte deres jordbærsorbet. Topp med rabarbrasaus (se under) og friske jordbær

Rabarbrasaus:
Kutt opp ca 5 dl rabarbra i 1 cm tykke biter og gi dem et raskt oppkok i 5 dl vann med 1-2 dl sukker. Avkjøl. Pass på at det ikke koker for lenge slik at rabarbraen går i oppløsning, men fortsatt har litt tyggemotstand.
marianne-olsson-hovelsrudhagen

«Gårdsfrue» Marianne Olssøn disket opp med deilig lunsj og blomster fra Hovelsrudhagen

marianne-haugli-kaffe-hovelsrudhagen-green-house

Min venninne Marianne forsyner seg med kaffe i staselige omgivelser ??

Besøk Hovelsrudhagen og sov i sommerfjøset ved Mjøsa

Da vi lagde den miljøvennlige moteserien, sov vi i gårdens sommerfjøs i vannkanten. Fjøset er omgjort til et deilig rustikt overnattingssted med en jordnær luksusfølelse.

De åpne veggene sikrer luftgjennomstrømning, og vi tok både kvelds- og morgenbad i Mjøsa omtrent fem meter fra døra. Lutter idyll!

Stedet kan leies via Airbnb her, noe jeg egentlig ikke burde snakke så høyt om fordi jeg definitivt vil tilbake. (Så la det være vår lille hemmelighet, hehe.)

sommerfjoset-hovelsrudhagen-green-house

Sommerfjøset som var vårt hjem i et døgn.

sommerfjoset-helgoya-hovelsrudhagen-green-house

Her sov vi som dronninger!

sommerfjoset-hovelsrudhagen-helgoya-green-house

Og utsikten fra døra: Altsååå ?

frokost-i-sommerfjoset-hovelsrud-helgoya-green-house

Hjemmelaget, kortreist frokost følger med overnattingen i sommerfjøset!

Under er enda flere bilder fra den deilige hagen, som altså er åpen for alle! Du kan også kombinere turen med et besøk på de andre Mjøsgårdene i området. Jeg gleder meg allerede til neste besøk på Helgøyas vakre oase.

hovelsrudhagen-terrasse-mjosa-helgoya

hovelsrudhagen-hekker-monster-helgoya

gardsbutikk-hovelsrudhagen-green-house

Gårdsbutikken byr blant annet på hjemmelaget eplemost, ripssaft, syltetøy og bøker.