ANNONSE

matsmart-no-redd-mat-rimelig-green-house

Har du hørt om Matsmart? Det er en skikkelig god idé, der varer som har gått ut av produksjon (ofte de beste smakene, spør du meg), byttet emballasje og eller har kortere holdbarhetstid, selges med en rabatt mellom 20 og 90 prosent!

Slik kan vi redde mat som ellers ville blitt kastet, og samtidig få rimelig og spennende mat levert til din lokale matbutikk.

Matsmart ble startet av en svensk butikkeier som var lei av å måtte kaste masse mat hver uke. I stedet begynte han å selge den til rabatterte priser, noe som var så populært at han bestemte seg for å ta idéen online, og gi hele Sveriges befolkning samme mulighet. Nå feirer konseptet ett år i Norge.

Som jeg har skrevet om flere ganger tidligere, kastes en tredel av all mat som produseres i verden. Det er både helt unødvendig og veldig trist. Matsmarts mål er å bidra til at mindre mat kastes. I 2017 reddet Nordmenn i samarbeid med Matsmart 58 tonn mat!

matsmart-redd-mat-matsvinn-green-house

Svenskehandel med mening

Matsmart er brukervennlig og enkel å navigere. Litt som Kolonial.no, men med mer spennende utvalg og langt rimeligere priser! Og, siden varene altså sendes fra Sverige, et tilsvarende stort utvalg av øko- og veggismat. Min form for «svenskehandel», hehe…

Jeg liker at det er mulig å se hele innholdsfortegnelsen til hvert produkt, holdbarhetsdatoen og hvor mye du sparer i forhold til normal butikkpris. Underveis ser du både totalsummen og hvor mye pakken vil veie (11 kilo i vårt tilfelle). For vår del klokket den inn på temmelig nøyaktig halv pris av vanlig pris.

Å åpne den føltes litt som en mini-julaften for øko-matnerder! Alt dette og mer til fikk vi for 700 kroner inkludert frakt:

okologisk-glutenfri-mat-billig-matsmart-green-house

Best før men ikke dårlig etter!

Du visste kanskje at det er en viktig forskjell på best før og siste forbruksdag? Best-før-datoen er bare en anbefaling fra produsentene. Det betyr ikke at varen er dårlig når datoen har passert; mange varer kan holde seg i flere år etter best-før-datoen.

Siste forbruksdag, derimot, brukes gjerne på ferskvarer som fisk og kjøtt, som det kan være helseskadelig å spise etter siste forbruksdag. Når det gjelder forebygging av matsvinn, er det viktig å bruke skjønn.

I vårt tilfelle var det ikke noe problem med holdbarhetsdatoene, siden vi kjøpte mest tørrvarer og mat som holder seg lenge i uåpnet tilstand.

matsmart-matsvinn-okologisk-glutenfri-mat-green-house

Og ikke minst: Økonerden i meg syntes det var stas å få tak i tyggegummi fra The Humble Company, råsjokolade og økosjokolade fra Ekorrens, økologisk knekkebrød med rare smaker og raw food bars – alt til en usedvanlig hyggelig pris.

Jeg kommer til å bruke Matsmart fast fremover, og håper du har lyst til å prøve konseptet. Koden «greenhouse» gir 50 kroner rabatt på kjøp over 350 kroner, og er gyldig i én uke.

Oppdatering 3. desember 2018: Matsmart har dessverre bestemt seg for å sette den norske siden på hold, så det er for øyeblikket ikke mulig å handle derfra.