INNEHOLDER AFFILIATELINKER

handplukk-plukk-selv-sanking-kokebok-green-house

Årets to fine «plukkebøker» ??

I dag skriver vi oktober. Hva skjedde? På vei inn i høsten med stor H er det heldigvis ikke for sent å plukke riktig ennå. Særlig sopp.

Vi er midt i en «sankebølge», og jeg digger det! Du så kanskje sommersaken om blomster som kan drikkes? Selv har jeg lenge hatt planer om å begynne å sanke for alvor. Vi bor jo rett ved skogen, og hva er vel bedre enn mat vi kan plukke selv – helt gratis?

På tampen av sesongen, anbefaler jeg tre fine bøker som behandler sanking på litt forskjellige måter. Den ene er en pionér som snart runder 10 år; de to andre er nye. Minst én er skrevet av en profilert sanker. Ingen av dem er i lommeformat, akkurat, men helt perfekte når fangsten skal tilberedes.

Så la oss hoppe i det; ut på sanketur!

Håndplukk: Opplev, nyt og spis naturen rundt deg

Hvis du er fast gjest her inne, så du kanskje intervjuet jeg gjorde med Magnus Støre, som tidligere stod bak det nyskapende gourmetkonseptet Svinepels?

Nå har han gitt ut bok sammen med sankeren Kristin Helene Randulff Nielsen, som blant annet har samarbeidet med Oslo-restaurantene Smalhans og Maaemo.

«Håndplukk» har en fin størrelse og et mykt omslag som holder den nedpå. Den inneholder en fin miks av «sankevettregler», informasjon om alle tenkelige vekster, små dikt(!), delikate bilder av Siren Lauvdal og masse deilige oppskrifter jeg gleder meg til å teste.

ved-havet-dikt-handplukk-green-house

Plukk selv – sanketips og oppskrifter fra veikant, skog, og skjærgård

Kokk og forfatter Trond Svendgård står bak «Plukk selv», som er krydret med fine fotografier av Linda Marie Krabberød. Den har en praktisk sesonginndeling, så det er lett å finne siste tredel som er relevant nå – høsten.

Her får du blant annet informasjon om den mystiske it-ingrediensen tinnved, oppskrift på «maurengs» med trollkrem og masse sopp, naturlig nok.

tindved-plukk-selv-sanking-green-house

Mat fra Skogen: Pionéren som fortsatt er like relevant

Da vi fikk «Mat fra Skogen» i gave for snart 10 år siden, hadde jeg ikke sett noe liknende. Mulig noen andre var enda tidligere ute, men såvidt jeg vet banet kokk og forfatter Magnus Sjøberg og fotograf Baard Næss vei for bølgen vi rir nå.

Innholdet har holdt seg godt, selv om etterfølgerne har mer tidsriktig matt papir og hakket mer trendy ingredienser som tang og tinnved.

mat-fra-skogen-sanking-green-house

«Mat fra skogen» inneholder også mange oppskrifter med sopp – samme forfatter har tross alt også levert «Soppkokeboka». Det er også mye fokus på konservering – frysing, tørking og sylting.

Spennende drikker som nypegløgg, bærlikør og løvetannsnaps(!) vies også plass, og litt matfilosofi og historikk på kjøpet er bare hyggelig.

steinsopp-suffle-mat-fra-skogen-sanking-oppskrifter-green-house

fjellpiker-mat-fra-skogen-sanking-green-house

En kul vri på tilslørte bondepiker, en av mine favorittdesserter!

Jeg merker meg at sankerne anno 2018 beveger seg lengre enn i 2009. Det er kanskje ikke så rart? Lista ligger høyere i dag, så vekster, bær og frukt som vokser i hager er stort sett utelatt hos nykommerne. Derimot er alle tre bøkene både informative og innbydende.

Selv om sesongen er på hell, med unntak av sopp og noen kuriose vekster som fortsatt lar seg plukke, er en plukke-praktbok en fin gave uansett årstid. Det kommer alltids en ny vår – heldigvis! Og lite tyder på at sanking vil bli mindre populært med det første.