ANNONSE

chaga-latte-kakao-okologisk-kaffe-green-world-paskeferie

Kickstart ferien med chaga i påskesol, enten du skal på fjellet, til havet eller blir i byen! 

Personlig synes jeg bypåske er undervurdert: Bare fortau, sol som virkelig varmer, uteservering i en folketom by. Nesoddpåske er også fint: Kaffe i sola på trappa, folketomme strender, en hage som våkner til liv.

I år skal vi tilbringe mesteparten av ferien på fjellet, på en 100 år gammel seter som vi leier på åremål. Den har verken innlagt vann eller toalett, men strøm slik at vi kan lade elbilen, lage mat og lese.

Sommerstid beiter hundre gammelnorske spælsauer rett utenfor vinduet og fjellbekkene klukker vennlig. Nå ligger fortsatt et standhaftig teppe av snø på høyfjellet, men forhåpentlig kan vi drikke kaffe og spise påskeegg i solveggen.

less-is-more-seter-gausdal

Solveggen på årets naturnære påskedestinasjon

Kaffe med sopp, sa du?!

Jeg fortalte jo at jeg drakk soppkakao i Paris i februar, og nå har jeg endelig begynt å lage den naturlige energidrikken hjemme. Chaga er nemlig en kjuke som dannes på bjørketrær når de skal helbrede seg selv etter skade. Mye tyder på at kjuken vokser i partnerskap eller symbiose med det levende treet, og at så lenge bjørka er i live har treet nytte av soppen. Naturens magi, altså!

Koselig nok kalles den «kreftkjuke» på norsk, muligens fordi utveksten kan likne på en slags svulst, men ikke la det skremme deg: Faktisk hevdes det at chaga motvirker kreft og betennelser.

Helt siden 1500-tallet er chaga brukt som medisin over hele verden, fra urbefolkningen i Nord-Amerika til Russland. Soppen er et såkalt adaptogen og full av næringsstoffer, mineraler og antioksidanter: Vitamin B og D, kalsium, magnesium og jern for å nevne noen.

Og vet du hva det kanskje kuleste er? Den finnes også i norsk bjørkeskog!

Min er dessverre ikke lokalt høstet, men kjøpt på Wild & the Moon i Paris. Du finner også chaga i de fleste norske helsekostbutikker, og her får du oppskriften på en kosedrikk som styrker både «chi», energi og immunforsvar:

chaga-latte-ingredienser-green-world-okologisk-kaffe-kakao-green-house

Alt du trenger (bortsett fra mylk, da) for å lage deilig chaga-mokka!

Chaga mokka med økologisk kaffe

Dette trenger du til en raus kopp:

  • 2 dl valgfri plantemylk (jeg brukte mandel- og hasselnøttmelk)
  • 1 dl kaffe, gjerne Green World økologisk kaffe
  • 1 ts chaga i pulverform
  • 2 ts økologisk kakaopulver
  • 1/2 ts kanel
  • 1 liten klype himalayasalt
  • 3 ts kokosblomstsukker

Varm opp litt av mylken sammen med chaga, kakao og sukker samtidig som du visper godt for å løse opp pulveret. Tilsett resten av melken og varm opp til det nesten koker. Brygg en liten kopp sterk kaffe og bland inn. Smak til med kanel, bittelitt(!) salt og mer sukker. Du kan også bruke økologisk honning eller stevia som søtning, ha krem på toppen eller lage en latte-variant med mer melk som skummes separat og helles over drikken.

Uansett hvilken variant du foretrekker og hvor du tilbringer påsken, håper jeg du kan nyte din styrkende chaga mokka i solveggen!

seter-view-last-snow-gausdal