ice-lolly-blood-mensen-erol-ahmed-unsplash
BADET, SOVEROMMET

Stigma og kvinnehelse: La oss snakke om mensen!

  Annonse

charles-unsplash-rod-farge-red-mensen-menskopp

På tirsdag var det Menstrual Hygiene Day, den internasjonale mensdagen. Hvorfor ikke la den vare hele uka, slik mensen jo har en tendens til? Et fenomen halve jordas befolkning opplever fortjener såpass.

Kanskje du fikk med deg at jeg testet menskopp for første gang i fjor? I artikkelen deler jeg mine beste tips til å få det til å funke. Og hvorfor er det et poeng?

Hvis du bruker kopp istedenfor bind og tamponger fra første mens, sparer du kloden for 12 000 bind og tamponger! Det blir litt penger også, gitt.

tamponger-tampons-mensbeskyttelse-avfall-waste-menskopp-josefin-unsplash
Farvel, tamponger! Foto: Josefin / Unsplash

Vanlige bind består av plast (jepp!) og tampongene av kjemisk sprøytet bomull. Derfor trenger du ikke å være et matematisk geni for å regne ut at en menskopp er bedre for kroppen, økonomien og planeten.

En kopp i medisinsk silikon fra Menskopp.no koster 299 kroner og varer i minst fem år. Det betyr at du kun trenger syv stykker i løpet av et liv, så jo før du begynner, jo bedre. Selv jobber jeg med å bli stadig bedre på zero waste, altså å minimere avfall, og da er menskoppen obligatorisk.

Ta høyde for at det kan ta litt tid å få det til å sitte – bokstavelig talt. Men den tiden er det mer enn verdt. For noen går det glatt på første forsøk.

Uansett føles det så bra å ikke lage masse ekstra søppel hver måned! Her er det ingen vei tilbake.

min-lille-zero-waste-kit-menskopp
Noen av mine zero waste-hjelpere: Menskopp, vaskbare ansiktspads i bambus, bambustannbørste, plastfri tanntråd med kull og «naken» ansiktsolje fra LUSH. Armbånd og fotlenke (bare til pynt) fra norske Petit Perles.

Menshygiene = kvinnehelse

Menskopp.no er både utviklet og produsert i Sverige, og bidrar også med informasjon og donasjon av gjenbrukbar mensbeskyttelse i verdensdeler der det er et langt større stigma rundt menstruasjon.

Selv i frisinnede Norge kan mensen føles privat og flaut, men vi opplever neppe å ikke ha råd til mensbeskyttelse eller at vi ikke kan gå på jobb eller skole fordi vi blør.

Dette er dessverre utbredt for jenter og kvinner i Afrika og Sør-Amerika:

  • De får ikke tak i mensprodukter grunnet høy pris, dårlig økonomi eller liten tilgang på butikker.
  • Unge kvinner og foreldrene deres har lite kunnskap om menstruasjon.
  • Kvinner får infeksjoner ved å bruke blader, strå eller skittent tøy som bind, og har ofte ikke tilgang på rent vann.
  • Mange jenter går glipp av skolegang grunnet mangelen på mensbeskyttelse
  • Blant annet i Nepal forvises menstruerende kvinner månedlig til dårlig isolerte og utrygge hytter. Praksisen chhaupadi har tatt mange liv grunnet kulde, røyk eller slangebitt.
chatarina-bjordal-tooroo-foundation-kvinnehelse-uganda-menskopp
Utdeling av menskopper og informasjon av Menskopp.no via Tooroo Foundation i Uganda. Foto: Chatarina Björdal

Ved å velge menskopp fremfor bind og tamponger bidrar du til at flere jenter og kvinner verden over får tilgang på trygg og langvarig mensbeskyttelse.

Menskopp.no samarbeider med organisasjonene Care Mahila i Nepal, Tooroo Foundation i Uganda, Care Cup med Svenska Barnmissionen i Kenya og Kyosei Training Centre i Tanzania.

Enda tre gode grunner til at du burde teste menskopp snarest:

  • Du kan gå opptil 12 timer(!) uten å tømme den, og faktisk glemme at du har mensen!
  • Du sparer masse penger: Et livs forbruk av bind og tamponger koster opptil 20 000,-.
  • Koppen samler opp blodet istedenfor å absorbere det, og tørker ikke ut slimhinnene slik tamponger ofte gjør.

    tante-rod-mensbeskyttelse-mensen-anja-stang-maud
    Tante Rød: Hvorfor ikke bare kalle mensen for mensen? Foto: Magnus Aune / Kubrix

Kommentarer (3)

  1. Hei 🙂
    Etter å ha tenkt og vurdert i flete år, begynte jeg med menskopp i fjor, og det eneste jeg angrer på er at jeg ikke begynte tidligere… Alt jeg trodde skulle være et argument MOT, viste seg å faktisk være et argument for istedenfor. Anbefaler alle å prøve i det minste, så blir kanskje flere like positivt overrasket som meg 🙂
    Mvh Renate

  2. Hei 🙂
    Etter å ha tenkt og vurdert i flere år, begynte jeg med menskopp i fjor, og det eneste jeg angrer på er at jeg ikke begynte tidligere… Alt jeg trodde skulle være et argument MOT, viste seg å faktisk være et argument for istedenfor. Anbefaler alle å prøve i det minste, så blir kanskje flere like positivt overrasket som meg 🙂
    Mvh Renate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!