weekdays-red-jeans-anja-stang-denim-velvet-sofa
GARDEROBEN

Smarter slower better denim

INNEHOLDER SPONSEDE PRODUKTER

weekdays-red-jeans-anja-stang-denim-velvet-sofa
Økologiske jeans fra Weekdays og fløyelsboots fra Aquazurra ?

Verden elsker denim. Jeg også. Samtidig er jeans et av verdens minst miljøvennlige plagg. Hvordan går den kabalen opp?

Svaret er dessverre: Den gjør ikke det. Produksjonen av bare ett par jeans krever uhorvelige mengder vann. Faktisk hele 11 000 liter! Det er helt sjukt, men helt sant. På toppen kommer kjemikalier i fargestoffene og CO2-utslipp.

Som jeg har skrevet tidligere, er det alltid en felle å bruke ordet bærekraftig om nye klær. Det mest bærekraftige er jo å ikke kjøpe noe nytt, men å bruke og reparere det du allerede har. Eller kjøpe secondhand og vintage, også jeans.

Her har amerikanske RE/DONE gjort en liten genistrek ved å gi gamle Levi’s en oppdatert passform. De mest populære modellene har lange ventelister.

snow-anja-stang-lindex-jeans
Disse jeansene er ikke secondhand, men Better Denim fra Lindex. Foto: Lene Gravdal

Økologisk eller resirkulert denim?

En gang for alle: Nei, det heter ikke organisk! Det er selvsagt forvirrende, men engelske organic oversettes med økologisk på norsk.

«Organisk, betegner at noe hører til et organ, alternativt at det er levende eller hører til dyre- eller planteriket,» definerer Store Norske Leksikon.

Det har altså ikke noe med økologisk dyrkning å gjøre, noe mange tydeligvis tror for tiden. Rant over, haha! Disse jeansene er derimot laget av økobomull:

weekdays-denim-jeans-carpet-velvet-anja-stang

For noen år siden oppdaget jeg tilfeldig at alle jeans fra Weekday er enten økologiske eller resirkulert. Siden har jeg nesten bare kjøpt jeans der, og er superfornøyd med passform, fasong og levetid.

Nå er kanskje ikke rødt fargestoff det mest miljøvennlige, men at det finnes røde OG økologiske jeans er på en måte et godt tegn. Det betyr at utvalget av mer bærekraftige varianter – for det er dét vi må kalle dem– blir større.

anja-stang-lindex-better-denim-jeans
Jeans: Lindex Better Denim. Foto: Nina Klungsøyr

Mindre vann, mer skredderi

Så du saken min om Lindex’ Even Better Denim? Alle kjedens jeans er laget av mindre vann- og kjemikaliekrevende Better Denim i samarbeid med Better Cotton Initiative (BCI). Neste skritt – Even Better Denim– er resirkulert eller redesignet.

Lindex har nå utviklet en vaskeprosess som kun krever to liter vann per par. La oss håpe at prosessen, som bruker luft og laser, implementeres i hele sortimentet snarest!

anja-stang-lindex-better-cotton-initiative-bci-jeans
Jeg liker korte bukser, men her ble jeg litt for ivrig ? Foto: Lene Gravdal

Er det noen som kan jeans, er det svenskene. Nudie Jeans er spesialister på Dry Denim, som er helt ubehandlet og rå, og har egne avdelinger som reparerer ødelagte par. Carlings står bak den svanemerkede denimkolleksjonen Karve, og i oktober kom en ny svenske på banen:

Jeanerica Jeans & Co lager kule og klassiske, økologiske jeans og resirkulerte T-skjorter. Ved å utvikle sitt eget denimmateriale, minimerer Jeanerica vannbruken.

erika-wall-foto-erna-klewall-jeanerica
Erika Wall for Jeanerica ? Foto: Erna Klewall

Blue eyes, green jeans

Hva så med «norskene»? Livid Jeans fra Trondheim tilbyr håndlagde, skreddersydde og kortreiste jeans, og landet nylig i Prinsens Gate i Oslo.

Om ikke nordmenn ellers er kjent for å lage jeans, er vi blant de fremste til å bruke dem. Når en overvekt av nordmenn shopper på autopilot hos kleskjedene, er det i det minste bra at de slåss om å vinne «bærekraftkampen».

For selv om ingen av oss redder verden ved å kjøpe et par økologiske jeans, vil økt bevisstgjøring på begge sider forhåpentlig føre til slutten på konvensjonell jeansproduksjon. Hva skal vi egentlig med den?

anja-stang-weekdays-jeans-organic 2
Jeans fra Weekdays, vintage tee fra Wasteland og vintage Paco Rabanne-veske fra Prefall.com.

Tips til ni denimliv:

  • Kjøp brukte jeans og reparer eller oppdater de du allerede har. Kanskje noen patches eller litt kortere, frynsete benlengde gjør susen?
  • Kjøp så mørk/rå denim som mulig – den har krevd mindre vann og kjemikalier i produksjonen. Vent lengst mulig før du vasker den første gang.
  • Ikke vask jeansene dine etter bare en eller to dagers bruk. Bruk mer miljøvennlige og nøytrale vaskemidler når du først vasker dem, og lavere temperatur.
  • Unngå tørketrommel; den ødelegger dessuten fasongen.
  • Lever inn utslitte jeans til resirkulering! Bruk UFFs og Fretex’ containere eller innsamlingspunkter hos kjedene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!