Høsten har trukket ned rullgardinen og vinden uler rundt hjørnene. Det har sjelden passet bedre å kose seg hjemme.Ideelt sett med godt selskap. Insert peis, levende lys, kakao og rødvin.

Jeg elsker å være vertinne: Pynte, lage mat og drikke vin med gode venner. Men klarer altfor sjelden å rydde plass til alt det innebærer – ikke minst forarbeidet. Samtidig vet man jo hvor lite som faktisk skal til. Jeg bryr meg ikke om andre ikke har det strøkent hjemme, tvert imot blir jeg nesten litt glad for det motsatte.

For å si det med bestemoren min: ”Mitt rot er andres trøst”. For det er jo sant – og går selvsagt begge veier. Nettopp derfor er ”scrappy entertaining” en briljant idé.

Mine beste tips til lavterskel-dronninger

  • Du kan selvsagt rydde litt, men pick your battles! Jada, grønnsåpe dufter deilig, men det har du jo ikke tid til. Ta heller en kjapp runde med støvsugeren og gå over doen, håndvasken og badespeilet.
  • Dropp forretten og planlegg en hovedrett som ”gjør seg selv”. Helst i ovnen mens dere tar et glass i stuen. Å brase over grytene på kjøkkenet mens vennene dine catcher opp, er ikke definisjonen på kvalitetstid. Kanskje for dem, men ikke for deg.
  • Ja, du kan kjøpe ferdig dessert. Eller lage et spontant smörgåsbord av alt som er godt og ikke involverer baking: God økosjokolade, friske bær, biscotti fra din lokale kaffebar…
  • Ting du må ha nok av: Vin, mat og levende lys. Lag gjerne en egen spilleliste på Spotify i forkant – den kan selvsagt resirkuleres!
  • Selv om vi snakker lavterskel, er det lov å planlegge hva du skal ha på deg, men ikke overdriv: Et superpyntet antrekk legger automatisk lista litt høyere.
  • Det viktigste, egentlig det eneste viktige i det hele tatt, er hvem du inviterer. Be folk du kan slappe av sammen med, og eventuelt le av hybelkaninene som unnslapp støvsugeren med.

En annen viktig faktor, som egentlig bare handler om sunn fornuft, er å være en god gjest når du selv blir bedt bort. Gjør det lett for vennene dine å gjenta gildet ved å automatisk hjelpe med å rydde av bordet, sette i oppvaskmaskinen og servere desserten. Ikke bare øker det sjansen for at du blir invitert tilbake; du kan forvente hjelp når det igjen er din tur! En god sirkel, med andre ord.

Plant power! Maten din trenger ikke se ut som noe Maaemo kunne servert, men du kommer langt med gode råvarer.