ANNONSE

green-world-okologisk-kaffe-pant-for-pudder-glutenfri-energibar

Om litt er økokaffen klar! Brygget på hele bønner kvernet i egen kvern før avreise.

Jeg har knapt hatt vinterferie siden jeg selv studerte, men med skolebarn er det liksom et must. I år holder også barnehagen stengt, så i morgen stikker vi til fjells.

Selv om jeg er rimelig klar for vår, gleder jeg meg til innspurt med snø, brett og kaffe på termos i solveggen. Økologisk og fairtrade, selvsagt.

Med i sekken har vi også snacks som er like sunn som den er skreddersydd til kaffen, nemlig hjemmelagde energibarer!

Heldigvis er det ganske lett å finne både sunne og glutenfri varianter i helsekostbutikker, men for første gang har jeg laget dem selv. Og det er jo litt ekstra stas?

Brent av erfaringen med alpinhyttene på Skeikampen i romjulen, der valget var gluten- eller kjøttfest, skal jeg sørge for å sikre blodsukkerbalansen når vi igjen stikker til fjells i vinterferien.

I tillegg til sånn cirka 80% nøtter, lønnesirup og sjokolade, inneholder disse energibarene næringsrike chiafrø. De er også fine å ha på turen oppover, bare pass på at dere ikke spiser opp alle før ankomst!

glutenfri-energi-bar-notter-deig-green-hous

Nøttedeigen klar til steking

Dette trenger du til 16-20 glutenfri energibarer:

  • 100 g hasselnøtter
  • 100 g mandler
  • 100 g usaltede cashewnøtter
  • 3 ss lønnesirup
  • 100 g peanøttsmør
  • 1 dl eplejuice
  • 20 g Herkules frokostkuler eller glutenfri havregryn
  • 50 g chiafrø
  • 1/2 ts himalayasalt
  • 100 g sjokolade 70%, helst økologisk
glutenfri-energibar-smeltet-sjokolade

Er ikke smeltet sjokolade vakkert?

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175 grader og grovhakk nøttene og fordel på et stekebrett kledd med bakepapir. Sett brettet midt i ovnen og stek i 10-15 minutter. Rør litt underveis og pass på at de ikke blir brent.
  2. Ha peanøttsmør og lønnesirup i en kjele og varm forsiktig opp. Bland og sett til side. Hell oppi eplejuice og visp sammen.
  3. Ha alt det tørre i en bolle og tilsett først nøttene og så det våte. Bland godt.
  4. Hell ut røren på den ene siden av stekebrettet og trykk den ut til en passe stor firkant med en slikkepott eller sleiv. Det er viktig å presse deigen ordentlig sammen så massen blir hard og tett.
  5. Sett brettet inn i ovnen på nederste rille i 15-20 minutter, til blandingen er hard på toppen. Avkjøl i formen en times tid.
  6. Grovhakk sjokoladen og smelt over vannbad. Fordel sjokoladen over deigen. Skjær barene i ønsket størrelse og form, og oppbevar dem i kjøleskap eller fryser i en lufttett boks.

Når dere skal på tur, kan energibarene pakkes inn i matpapir eller matboks og bli med i sekken sammen med en termos med nytraktet, økologisk kaffe. Sammen er de dynamitt!

glutenfri-energibar-sjokoladetrekk-okologisk-kaffe-green-house

PS: Er ikke «pant for pudder»-turkoppen i emalje på bildet øverst kul? Den er laget i samarbeid med panteorganisasjonen Infinitum og POW (Protect Our Winters), og skal minne oss på at ved å blant annet pante flasker og bokser kan vi fortsette å ha snørike vintere. Skål for det!