Det spirer og blomstrer i enhver grøftekant for tiden. Du plukker kanskje med deg et par markblomster på vei hjem fra butikken og setter dem i en vase på spisebordet. Prestekrage, løvetenner, blåklokker.

Tekst og foto: Maria Huseby

spiselige-blomster-plukk-green-house

Det mange ikke vet, er at både markblomstene vi plukker og deler av «ugresset» vi lar stå igjen, er matopplevelser vi går glipp av. Grøftekantene bugner nemlig av spiselige vekster!

La oss se på noen eksempler vi kan benytte til våre flytende fordeler:

GEITRAMS

Denne rosa veksten vokser i store klynger, stort sett tilgjengelig for alle. Geitramsen har mange bruksområder fra stilk til blomst, men blomsten har en smak av sødme og passer dermed godt til eksempelvis saft.

spiselige-blomster-geitrams-green-house

Dette trenger du:

  • 150 gram geitramsblomster
  • 6 desiliter sukker
  • 1 liter vann
  • 25 gram sitronsyre
  • et par sitronskiver

Slik gjør du:

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør om til blandingen har løst seg opp. Legg blomstene og sitronskivene i en bolle eller krukke, og hell sukkerblandingen over. Avkjøl i kjøleskap i 4-5 dager. Sil så blandingen og fordel på flasker. Bland saften med vann eller bobler etter smak. Holder 4-5 dager til i kjøleskap.spiselige-blomster-saft-green-house

MJØDURT

Denne blomsten kalles Nordens vanilje! Mjødurt har nemlig en søt og karakteristisk smak av vanilje, sitrus og honning. I likhet med geitramsen er den godt egnet til saft.

Dette trenger du:

  • 300 gram mjødurtblomster
  • 1 1/2 sitron i skiver
  • 2 kilo sukker
  • 1 1/2 liter vann
  • 50 gram sitronsyre

Bruk samme fremgangsmåte som i oppskriften over. Det kuleste med mjødurtsaften er at du også lett kan lage sorbet av den:

Pisk 3 dl mjødurtsaft (50/50 saft og vann) sammen med to eggehviter, legg blandingen i fryseren – og VOILA, du har mjødurtsorbet!

spiselige-blomster-mjodurt-green-house

KLØVER

Kløver, i likhet med andre engblomster som prestekrage, blåklokke og løvetann, er vekster man ofte overser eller ser på som ugress. Engblomster er undervurderte, allsidige og oftest spiselige, og kan brukes i salater, som kakepynt eller i isbiter.

For å lage isbiter, legger du deler av blomstene i isbitformer, heller vann over og legger dem i fryseren.

Det blomstene i disse oppskriftene har felles, er at de stort sett finnes overalt og er lett tilgjengelig. Likevel går vi ofte forbi dem, uvitende om deres potensiale i matverdenen. Så neste gang du plukker blomster, kan du jo undersøke om de kan brukes til noe før du setter dem til pynt?

spiselige-blomster-isbiter-green-house