Jeg har cøliaki, sa Anja over en kopp kaffe hjemme hos meg. Så gøy, tenkte jeg. Vi kjente hverandre knapt, men når begge bor på Nesodden, med mange felles interesser og venner, er det ikke så høy terskel for kaffebesøk.

Tekst og foto: Marte Garmann

Jeg sa det ikke høyt altså, det ville vært frekt og ufølsomt. Dette er ikke noe å spøke med. Men hjemme hos oss har faktisk en persons magetrøbbel ført til mye mer spennende mat, for alle. Når vi ikke lenger kunne løse tidsklemma med brød og pasta, måtte vi bruke mye mer grønnsaker, og mer fantasi.

Jeg jobber som matfotograf, oppskriftsforfatter og kokebokredaktør, med noen av de beste kokkene og matprodusentene i landet. Jeg har sett og smakt på nært hold hvor mye magisk som kan lages av en brokkolistilk, hvor godt en svartbrent purre kan smake, at det finnes noe som heter syltet ramsløkkapers.

Jeg vet at masse grønnsaker er best, både for kroppen og helsa. Jeg vet også at det er flest hverdager, og at man ikke alltid har så god tid.

Derfor får jeg fremover lov til å dele noen glutenfrie, oftest plantebaserte og til tider sukkerfrie oppskrifter her i Green House. De skal være enkle og kjappe, med få men sunne ingredienser.

sotpotet-salat-marte-garmann-sunn-vegansk-glutenfri

Foto: Marte Garmann

Varm salat i kulda

I år som i fjor kom januar med et sterkt behov for å rense opp litt. Men ikke helt radikalt. Du får aldri meg til å drikke kun grønn juice i en uke, eller kutte ut alt jeg synes er godt. Jeg trenger mat. God mat. Som jeg blir mett og glad av, med masse smak og næring. Gjerne med mye grønt.

Men når gradestokken kryper nedover mot minus 15 er det vanskelig å få lyst på kalde salater. Det frister ikke noe særlig med smoothies heller, så løsningen for meg er lune salater. Og her kan du egentlig gjøre hva som helst. Jeg prøver å komponere dem slik at det blir mest mulig farge, og en fin blanding av søtt, salt og krydret.

Stekte grønnsakrester kan blandes med frisk, grønn salat. Linser og kikerter stekes i smaksrike krydderblandinger. Rotfrukter kuttes og bakes i ovnen med hvitløk og sitron. Du kan gjerne blande inn hakkede nøtter og biter av appelsin og eple.

Og ikke glem friske urter. Vi får nå tak i friske urter året rundt,  jeg bruker gjerne en hel potte oregano i salaten, eller en bunt persille i gryteretter. De blir uansett slappe ganske fort, så bruk dem når de er friske. Og bruk mye av dem, både for smakens og helsas skyld.

Her har jeg rasket sammen en «hjemmekontorlunsj» som kun tar et kvarter å lage. Salaten fungerer også kjempefint som middag for to, alene eller som tilbehør.

Dette er en veldig kjapp salat om du har kokt søtpoteten på forhånd. Perfekt om du har spist søtpoteter til middag dagen før og har noen rester. Jeg pleier alltid å koke dobbelt så mye som jeg trenger, da søtpoteter kan brukes til så mye.

Retten er vegansk, glutenfri og har en perfekt sammensetning av næringsstoffer.

ingredienser-sotpotet-salat-sunn-vegansk-glutenfri-green-house-marte-garmann

Søtpotetsalat til to

Dette trenger du:

  • 300 g grønnkålmiks i pose eller din egen blanding av finkuttet grønnkål, kål og rotgrønnsaker som gulrot og rødbeter
  • 1 stor kokt søtpotet
  • 250 g kokte grønne linser
  • 1 ts grønn karripasta
  • 1 fedd hvitløk
  • Fersk koriander og mynte
  • Kokosolje til steking
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Start med å hakke hvitløken. Del søtpoteten i skiver. Stek  grønnkålmiksen i litt kokosolje på ganske høy varme i et par minutter. Rør hele tiden.

Legg de ferdige grønnsakene på serveringstallerkener. Denne salaten er fin å dandere mens du lager den!

Varm opp litt mer kokosolje og legg i hvitløken. Rør litt rundt og legg så i skiver av kokt søtpotet. Stek i et par minutter på hver side og legg over på tallerken.

La hvitløken bli igjen i panna. Stek så den grønne karripastaen sammen med hvitløken og tilsett deretter linsene (hell av vannet om du bruker boks eller kartong). Freses kjapt et par minutter, og legges over søtpotetene.

Legg så over raust med koriander og mynteblader, og smak til med salt og pepper. Jeg pleier alltid å helle over litt god olivenolje til slutt. Serveres med det samme.

marte-garmann-portrett-matfotograf-bidragsyter-green-house

Marte Garmann er matfotograf, kokebokredaktør og elsker å lage oppskrifter som er litt sunnere, men veldig gode. Hun er fast bidragsyter til matmagasinet Nord og daglig leder i Innholdsbyrået. Bildene hennes ser du på Martegarmann.com eller Instagram.