På denne tiden av året, når vi lever på de siste restene av D-vitamin fra i fjor, og vinteren nekter å slippe taket. Ja, da trenger vi dypgrønne grønnsaker, og kraft.

gronn-supersuppe-hone-kraft-green-house

Tekst og foto: Marte Garmann

Jeg koker kraft på alt mulig av bein, men denne suppa er kokt på verpehøns som ellers ville blitt kastet.

Heldigvis har butikkene skjønt at forbrukerne ikke bare vil ha ferdigmat. At vi er blitt mer bevisste og opptatt av bærekraft.

Så nå får du kjøpt fryste økologiske høner fra Änglamark og skrog fra Holte Gård i en del Røtter-butikker. Ellers er det bare å bruke kyllingbein eller andre bein etter middagen.

Så enkelt lager du kraft:

  1. Putt høne/skrog/bein i en stor gryte.
  2. Fyll på vann til det dekker.
  3. Ha i 1 ts eddik for å få ut mest mulig næringsstoffer av beina.
  4. Om du har grønnsaker til overs kan du ha disse oppi gryta: Løk, hvitløk, selleri, gulrot, purre, ingefær, gurkemeierot, hele pepperkorn, chili etc.
  5. Sett på lokk og putt gryta inn i ovnen på 96 grader. Der kan den stå i 1-2 døgn.
  6. Sil av kraften og frys, eller lag suppe med det samme.

gronn-kraftsuppe-okologisk-marte-garmann-green-house

Oppskrift på grønn kraftsuppe:

  • 1 liter kraft
  • 100 g grønnkål uten store stilker
  • 100 g spinat
  • 2 stilker selleri
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2-3 buljongterninger (jeg bruker økologisk kyllingbuljong)
  • Olivenolje og urter til pynt

Fres løk og hvitløk i en gryte. Hell over kraften når løken er blitt blank. Legg oppi grønnsaker og buljong og kok på lav varme under lokk i cirka 15 min. Kjør helt glatt med en stavmikser.

Sprinkle over serveringsskålene med olivenolje og pynt med urter.

Denne suppa er ganske mild i smaken (ungene mine elsker den). Vil du ha mer smak, kan du frese inn litt grønn currypasta i løken eller smake til med pesto til slutt.

***

Marte Garmann er matfotograf, og elsker å lage oppskrifter som er litt sunnere, men veldig gode.  Følg @martegarmann på Instagram!