ANNONSE

green-world-kaffe-med-krem-fiken-floral-naturales-jul

Tørkede fiken (de økologiske fra Änglamark er saftigst) er også ypperlig tilbehør til kosekaffe med krem.

I dag er det nøyaktig én uke igjen til jul, og jeg feirer med kaffe, krem og konfekt. Hjemmelaget, selvsagt.

Første gang jeg var i Paris, med franskklassen fra Katta, fikk jeg kaffe med pisket krem på café. I mange år trodde jeg at det var dét som var café crème, og det var en skuffelse å innse at uttrykket betyr «kaffe latte» på fransk.

Derfor vet jeg ikke om kaffe med krem egentlig har et eget navn, men det fortjener den definitivt.

I fjor lagde jeg nisselatte med flere sorter julekrydderier – og selvsagt den obligatoriske kremen. Denne gangen ble det en enklere variant, og med en helt ny type krem! Faktisk er den også vegansk.

green-world-okologisk-kaffe-gryr-supernature-kakaomasse-konfekt-green-house

En del av alt jeg brukte til årets julekonfekt og kaffekos!

Gryr til matlaging er et plantebasert alternativ til fløte laget av kokos- og rapsolje. Overraskende nok lar den seg piske til en fluffy, silkemyk krem!

Denne artikkelen handler egentlig ikke om krem, men om kaffe. I over ett år har jeg samarbeidet med Green World økologisk kaffe, som både er økologisk og fairtrade. Her kan du lese mer om hvorfor dét er viktig for meg – og ikke minst; for kaffebøndene.

Rå konfekt: Same procedure med ny vri

Fikk du med deg de rå og veganske julekulene med kaffe jeg lagde i fjor? Vel, i år prøvde jeg en litt ny versjon, bestående av rå kakaomasse og rått kakaosmør istedenfor kakaopulver og kokosolje. Jeg fikk disse posene fra Supernature i en goodiebag nylig, derfor passet det godt å teste dem nå.

Selv om jeg elsker hjemmelaget mat og snacks, elsker jeg også enkle løsninger. Og dette er enkelt – tro meg!

kakaosmor-kakao-masse-supernature-green-world-okologisk-kaffe-konfekt

Hvor fantastisk er ikke konsistensen på kakaosmør og kakaomasse?

Årets oppskrift:

  • 1 pose / 200 g rå kakaomasse (gjerne fra Supernature)
  • 1 pose / 100 g råkakaosmør (gjerne fra Supernature)
  • 2-3 ss Green World økologisk kaffe
  • 60 g kokosblomstsukker
  • 2 ss flytende honning
  • 1 ts økologisk vaniljesukker
  • Tørkede tranebær, fiken, hasselnøtter og/eller supermatpulver til garnityr (valgfritt)

Smelt kakaomasse og -smør i vannbad, og bland inn det søte. Rør godt for å blande inn kokosblomstsukkeret! Smak til om du synes det er nok sødme.

Siden vi har barn i hus, delte jeg sjokoladeblandingen i tre. Den første delen ble sjokoladedinoer uten kaffe, men med et dryss supermatpulver av tyttebær, rips og tranebær.

Den andre ble til kaffehjerter til de voksne, derfor brukte jeg bare en spiseskje sterk, ferdigbygget kaffe. Hvis du vil lage alt med kaffesmak, bruker du full mengde.

green-world-organic-coffee-anette-krogstad-dinousaur-konfekt-raw-sjokolade

Et raust dryss med pulverisert rips, tranebær og tyttebær fra Nordic Superfood gir dinoene en litt syrlig piff!

Den siste delen fordelte jeg i små muffinsformer, og her er alt lov! Noen ble pyntet med tørkede tranebær, andre med hasselnøtter, og jeg rørte også inn litt vegansk «fløte» for en rundere smak.

Kaffe til alle julens kosestunder

Og for å hente tilbake mitt første minne fra lysenes by, lager jeg kaffe med pisket krem. En krydret latte er aller best, men den kjappe versjonen med eller uten valgfri melk og med et dryss kanel og kardemomme på toppen, gir også akkurat passe julesmak.

Nevnte jeg forresten at denne rå konfekten er så sunn at du kan spise den til frokost? Spesielt kaffevarianten gir et ekstra kick.

Aller best passer sjokoladen og kremkaffen til alle julens selskapeligheter og kosestunder. Mens du pakker inn gavene akkompagnert av levende lys, til «Tre nøtter til Askepott», som en liten oppkvikker etter juleselskap. Nyt!

kose-kaffe-med-krem-gryr-green-world-okologisk-fairtrade-kaffe-green-house

De små muffinsformene er wildcards der alt er lov

hjemmelaget-konfekt-jul-rasjokolade-kakaomasse-dinosaurer-green-world-kaffe

Fiks ferdige, helt rå sjokodinosaurer og kaffehjerter!