BARNEROMMET

Happy Halloween: Skrekk, fryd og mindre plast

Foto: Benedikt Geyer / Unsplash

Jeg er hun som elsket Halloweenparties lenge før jeg fikk barn. Etter det har den første helgen i november blitt deres fest. Men hvordan lage fest uten et fjell av plast?

Første gang storebror gikk knask eller knep, var han tre og vi bodde på Lindern i Oslo. Sammen med to stykk Kaptein Sabeltann var han «ulv i fåreklær», med ulvelue med ører (fusk, selvsagt), gummisnute og min grå secondhand sauepelsvest. Veldig søt og veldig spent.

Første året på Nesodden var lillebror bare to, og holdt seg på pappas trygge arm med skjelettpysj, mens storebror trosset novemberkulda med Batman-maske og ridderkappe i midnattsblå velour.

Naboen var en engel med verdens største godteriskål. Han var i himmelen.

Lilleulv og Rødhette på Halloweenfest og vår engel til nabo…

Miljøvennlige kostymer søkes

Året etter var lillebror med på tokt, og rocket gata med skjelettjoggedress. Storebror skremte livet av naboene våre med uttrykksløs gorillamaske, bøddelkappe og en skummel skjeletthånd som tigget om knask. Et annet år var han «killer bunny» (inspirert av den overskumle kaninen i «Donnie Darko») med fotsid kappe i speilfløyel. Lillebror var spøkelsesninja. Årets antrekk er ennå ikke landet, men jeg ble glad da seksåringen uoppfordret sa; «vi tar noe vi har». Barn som elsker å kle seg ut (det vil se, de aller fleste) har gjerne ganske mye.

Selv om vi digger Halloween, er det en aldri så liten forbruksfest, og vi vil ikke kjøpe nytt kostyme hvert år. Spesielt siden 99% av alle kostymer dessverre er laget av 100% polyester.

Dette er jo virkelig en nisje som skriker etter å fylles: Fantasifulle kostymer med en mer miljøvennlig vri! Anyone?!

Inntil det skjer, og siden jeg dessverre ikke er den «crafty» typen ( jeg lærte tross alt å strikke for ett år siden), tager vi det vi haver. Vi mikser og trikser, byttelåner med venner og ender opp med noen småskumle og ganske unike hybrider.

Noen år senere og skremme-lista ligger litt høyere!

Ta bomba!

Mens vi venter på årets skumleste kveld, skader det jo ikke å bygge opp stemningen litt? Selv spøkelser og zombier må bade i blant, og har du sett noe søtere enn disse badebombene fra LUSH?  Merket håndlager fersk hudpleie av naturlige ingredienser, men går ikke av veien for slimbomber og selvlysende spøkelsessåper!

Til voksne har de glitrende gresskar (økoglitter, seff!) og alskens «nakne» produkter som serum, sjampo og kroppssmør i fast form – helt uten emballasje. LUSH jobber også hardt mot dyretesting.

Fra venstre: Punkin Pumpkin (badebombe), Bewitched (boblebit) og Ghost in the Dark (selvlysende såpe) fra LUSH

Det er også morsomt (om enn litt grisete) å skjære fjes i gresskarlykten. Og velg et økologisk gresskar som også kan spises, da vel, så slår du to fluer i én smekk! De koster litt mer, men det finnes et vell av deilige oppskrifter med gresskar som hovedingrediens – fra suppe til brownies. Fra Green Bonanzas gresskarsuppe til Eva i Provence sin gresskarpai.

Flere tips som gjør Halloween litt mer miljøvennlig, men like skummel:

  • Lag originale antrekk av ting dere har fra før: Det er gøy, kreativt og dere blir garantert alene om resultatet. Skal dere først kjøpe noe nytt, trenger dere kanskje ikke å kjøpe et komplett kostyme? Hva med effekter som luer, vanter eller kapper med skumle trykk, som kan brukes år etter år og gjerne hele vinteren gjennom? Husk ull innerst og reflekser som lyser opp ellers nattsvarte gater!
  • Husk at polyester brenner veldig godt, så unngå det helt – eller i hvert fall; unngå fakler og lykter! Vask dem i vaskepose fra Guppyfriend (og bare hvis de har synlige flekker) for å begrense utslipp av mikroplast.
  • Hvis dere inviterer venner på mat eller snacks i forkant, så bruk det serviset dere har som passer best og gjenbrukbare sugerør, for eksempel i stål. Hvis dere vil bruk engangsservise, se etter pressede palmeblader eller papirtallerkner og -kopper. Det blir heldigvis stadig lettere å finne grønnere alternativer selv på ditt nærmeste supermarked.
  • Prøv å unngå godteri som er enkeltvis innpakket i plast. Noen anbefaler det av hygienegrunner, men miljøet er ikke enig! Med sunn fornuft og håndvask burde det gå helt fint med vanlig snop.
  • Hvis dere vil lage noe ekstra søtt og godt, hva med å prøve marengsspøkelser? Oppskriften finner du her. Bedre knask får du neppe!
Hvor søte er ikke disse?! Foto lånt fra Plusstid.no

Kommentarer (2)

  1. Gleder meg til å se hvilke kostymer dere kan dra opp fra kofferten i år. Digger konseptet «gruppeutkledning», og den naila dere 100% med rødhette&co! Her blir det skjelettjente med litt rosa polyesterhår (beklager, der bomma jeg!), Men Elias er Batman i størrelse 9 år (og han er jo bare 5 år) Haha, så altfor stort kostyme som han kan bruke i mange år fremover (i tillegg til at han allerede har hatt det i to år..!), med plass til masse varme klær under. Happy halloween!

    1. Hehe – ja, det minnet ble en liten instagram-godbit ? Og litt polyester er dessverre nesten umulig å unngå på kostymefronten (enn så lenge), men parykker vasker man jo i hvert fall sjelden (om noen gang) og kostymer de kan vokse i er genialt! ??‍♂️ Ikke minst at det er plass til varme klær – i den grad dere trenger det der nede i middelhavsklimaet – heldiggriser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!