Har dere smakt nøttestek? Nå ser jeg for meg at veggisene nikker megetsigende, mens de som sverger til ribbe, pinnekjøtt eller torsk muligens ser litt forvirret ut.  Men stol på dette: Du trenger på ingen måte å være veganer for å lage eller spise en av de beste vegetarrettene jeg vet!

Jeg innrømmer lett at jeg er nøttestek-rookie. I fjor jul lagde jeg min første; i dag den andre. Likevel – eller kanskje nettopp derfor– ble den skikkelig god begge gangene.

Da jeg skulle i ilden første gang, søkte jeg inspirasjon hos to av de flinkeste vegetarbloggerne jeg kjenner, Mia Frogner fra Green Bonanza og Birgitte Magnussen. Deres oppskrifter på nøttestek er temmelig ulike.

Derfor plukket jeg rett og slett det jeg liker best fra begge og lagde en tredje variant – min egen.

vegansk-og-glutenfri-nottestek-julemat-green-house

Jeg droppet bønner og linser fra Birgittes oppskrift, og brødskiver og mandelmelk fra Mias. Isteden blandet jeg tofu fra Mias versjon (hun har for øvrig flere) med julekrydderne i Birgittes oppskrift. Det var et sjansespill, men resultatet ble ganske magisk.

Mye av poenget med en vellykket nøttestek er den litt mørke, søtlige umami-smaken som den riktige kombinasjonen av ingredienser som tofu, sopp, lønnesirup og soyasaus (tamari er fermentert soya og alltid glutenfri).

Siden denne versjonen er så langt fra begge inspirasjonskildene, drister jeg meg til å kalle den for:

Green House’ veganske og glutenfri nøttestek

Nok til fire. Forarbeidet tar cirka en time og steketiden en snau time. Dette trenger du:

 • ½ løk
 • 1 stangselleri
 • 1 gulrot
 • 100 g sopp (jeg brukte aromasopp)
 • 2 fedd hvitløk
 • 150 g nøtter (hasselnøtter, mandler, valnøtter)
 • 1,5 dl havregryn (glutenfri)
 • 1 dl glutenfritt mel (jeg bruker ris- eller mandelmel)
 • 150 g tofu naturell
 • 2 ts tamari eller glutenfri soyasaus
 • 2 ts lønnesirup
 • 1-2 ss ferske, finhakkede urter (timian, rosmarin)
 • ½ ts malt ingefær
 • ½ ts malt nellik
 • 1/2 ts allehånde
 • 1 kryddermål (ca 1/5 ts) malt muskat
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts tomatpulver (valgfritt)
 • Et lite dryss kajennepepper (ca 1 kryddermål)
 • ½ ts havsalt
 • Litt sitronsaft
 • 1ss raps- eller solsikkeolje
nottestek-vegansk-glutenfri-julemat-umami-green-house

Jo mer «tettpakket» blandingen er før steking, jo bedre henger steken sammen og jo saftigere blir den.

Slik gjør du:

 • Kjør tofuen i en food processor til det blir en jevn masse, og hell over i en bolle.
 • Finhakk nøttene i food processoren (eventuelt for hånd).
 • Hakk løk, hvitløk, gulrot, selleri og sopp, og rørestek i panne med litt olje til det mykner.
 • Ha blandingen oppi food processoren og kjør sammen med nøttene til en grov masse.
 • Hell over i en stor bolle og bland inn havregryn, mel, tofu, soyasaus, lønnesirup, finhakkede urter, krydder og salt. Bland alt godt.
 • Ha massen over i en brødform smurt med rapsolje og trykk den godt sammen med baksiden av en skje. La den stå i kjøleskapet i en halvtime-time (gjerne over natten) før du steker den.
 • Stek på 180 grader midt i ovnen i 50-60 minutter (ikke varmluft). La den avkjøle seg litt i formen før du skjærer den i skiver.
 • Servér med klassisk juletilbehør som ovnsbakt rosenkål, poteter og saus kokt på grønnsakskraft. Tyttebærsyltetøy eller ripsgelé gir en julete og søt friskhet.

NYT – og del gjerne oppskriften med alle veggisvennene dine! Hvis alle tåler gluten, kan du selvsagt gjerne bruke vanlig mel og havregryn.

Psst: Jeg vedder på at det ikke blir noe til overs, men hvis jeg tar feil er det lett å fryse ned steken i skiver og varme noen til en deilig, varmende lunsj. Varianten med pannestekt hjertesalat og risnudler brakte tilbake gode juleminner i fjor…

nottestek-rester-lunsj-hjertesalat-risnudler-green-house