liv-og-yngvar-de-beste-tingene-i-livet
GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Ny start – med færre ting og mer mening

Hvor begynner jeg? tenker jeg ofte når jeg skal fortelle om Mer med mindre-prosjektet vårt. Når noen spør hvordan Yngvar og jeg kvittet oss med over halvparten av eiendelene våre, tjente 150 000 kroner på ting vi ikke trenger lenger og ble enda grønnere og mer samfunnsengasjerte.

Eller om hvordan fraværet av unødvendige ting og mindre rot hjemme har gitt oss større frihet, mindre stress og mye mer tid til å være sammen – med både ungene og hverandre. Og, ikke minst: Hvordan det har gjort oss mer takknemlige for det vi har, mer kreative og mer bevisste på hva som er viktig for oss.

liv-og-yngvar-de-beste-tingene-i-livet
Foto: Astrid Waller

Kaos overalt

Historien vår er blitt til boka «De beste tingene i livet er ikke ting». Men da vi startet ryddesjauen for vel to år siden, hadde vi verken bokplaner eller noen som helst idé om hvor mye vi skulle komme til å kvitte oss med. Og aller minst ante vi hvor enormt det ville påvirke hverdagen vår.

Det hele startet den høsten da vi skjønte at det hvite huset «over there» kom til å huse en gal mann de neste fire årene, og frykten for klimakrise, terror og flyktningekatastrofe nesten gjorde oss handlingslammede. Men følelsen av kaos var også, i høyeste grad, tilstede i vår egen lille verden, i det lille gule huset vårt i et villastrøk i Oslo.

Vi har aldri vært storshoppere, men så lenge vi kunne huske hadde vi samlet på ting. I tilfelle de en dag ville komme til nytte. Huset, loftet, boden og garasjen vår var fylt til randen. Vi hadde i løpet av få år blitt en familie på fem, og vi hadde minst 5 x 5 av det meste.

Alt som kom inn i huset ble ikke bare værende: Det var som om det på magisk vis formerte seg også.

mer-med-mindre-liv-loftesnes-rydding-green-house
Skøyter til salgs! Foto: Astrid Waller

Rot og leteaksjoner

For forfengelighetens del må jeg understreke at selv om vi er to ustrukturerte rotekopper, så har vi alltid elsket både orden og vakre ting – og å ha det koselig rundt oss. En temmelig håpløs kombinasjon som i mange år førte til at vi nesten ryddet oss i hjel.

All tiden vi brukte på husarbeid, alt stresset før vi skulle ut døra eller få besøk, og det stadige peset med å finne ting i mengden av andre ting, gjorde oss helt utslitte. Og det var ubehagelig å tenke på at vi, som egentlig var lykkelige både med hverandre og hverdagen, og som lever i ett av verdens rikeste land, skulle la overfloden av ting få ødelegge for oss i det daglige.

Så en sein høstkveld – etter at ungene hadde lagt seg, roen og rotet hadde senket seg over huset, gikk det opp for oss at vi ikke trengte å kjøpe flere ting for å oppbevare tingene våre. Vi trengte ikke større hus. Vi manglet ingenting. Det var det motsatte som var problemet: Vi hadde altfor mange ting.

Vi ville fylle livet og hverdagen med annet enn materielle ting. Bruke tiden på annet enn å rydde, lete etter, skaffe oss, kjøpe, ta vare på, vedlikeholde og holde system på tingene våre.

Vi ville leve enklere, grønnere, gladere og mer i tråd med verdiene våre. Forbruke mindre, leve mer. Ha mer tid til det som er viktig. De beste tingene i livet er jo ikke ting!

Snart begynte vi å stille oss det store spørsmålet: Hvilke ting trenger vi egentlig for å leve det livet vi ønsker å leve? Deretter kom spørsmålet som vi har fått av folk, gang på gang: Hvor og hvordan begynner vi?

rydding-de-viktigste-tingene-i-livet-green-house
Alle må kjenne hva som er viktige ting for en selv og å rydde plass til dette i livet sitt. Men husk: Minnene sitter i deg, ikke i tingene. Foto: Astrid Waller

5 smarte tips for å komme i gang:

  1. Begynn der det er enklest for deg å oppnå raske resultater, enten det er et rom, en del av huset eller en kategori med ting. Velger du sistnevnte er det lurt å først samle sammen absolutt alt du eier av slike ting, for eksempel alle klærne dine etter kategori, alle dukene i huset eller alt sportsutstyret. Det blir lettere å kvitte seg med ting når du får oversikt over hvor mye du faktisk har.
  2. Bestem deg for at du skal bruke kun 15 minutter på å fylle en pose så full som du klarer med ting du ikke vil ha lenger. Gå målrettet rundt i huset og plukk ned, raskt og effektivt, uten å tenke deg så veldig mye om. Da har du litt press på deg og du unngår de store emosjonelle prosessene som kan oppstå hvis du har god tid. Gjør dette hver dag i to uker til du begynner å se effekten. Da har du trent opp ”kvitte deg med-muskelen” og er klar for mer intensiv sjauing.
  3. Finn en krok eller et område hvor du fjerner alt av unødvendige ting som du ikke vil ha der. Når kroken ser ut akkurat så ryddig og lekker ut som du vil ha den, har du ikke lov å dra inn ting igjen. Ikke en gang et magasin eller telys. Utvid kroken litt for hver dag.
  4. Gå fra rom til rom og spør deg selv: Hva har jeg som andre kan ha nytte eller glede av? Alle har vi liggende ting i skuffer og skap som vi bare bruker en sjelden gang. Hvis du kan tjene penger på dem eller gi dem til noen som vil sette stor pris på dem, er det lettere å gi slipp. Mange institusjoner som flyktningmottak, krisesenter, fattighus og lignende tar mer enn gjerne imot klær og praktiske ting som er i god stand, og i dag florerer det med nettsteder hvor du kan treffe ivrige kjøpere.
  5. Snu på det hele: Velg deg ut hva du vil beholde i stedet for hva du ikke vil beholde.
yngvar-andersen-det-beste-i-livet-ting-rydding-gi-bort
Miljøfokus har vært en viktig del av prosjektet. Yngvar har tatt langt over 20 turer til bruktbutikken med denne tralla fullastet med ting.

Ikke kast – gjenbruk!

I mange bøker om rydding og minimalisme omtales det å kvitte seg med ting som kasting. Det har alltid gitt Yngvar og meg en dårlig smak i munnen. For selv om kasting selvfølgelig må til i blant, finnes det gjenbruksstasjoner og bytteboder, bruktbutikker og veldedige organisasjoner landet over – og fantastiske Fretex tar imot absolutt alt av tekstiler!

Spør du oss, så skal alt som ikke er ødelagt få en ny sjanse hos andre. Men noen av de gamle tingene dine kan kanskje først av alt få en ny sjanse hos deg selv?

Da det begynte å tømmes på loftet, gjenoppdaget i hvert fall vi noen gamle skatter som har fått nye liv i heimen. Som et par gamle, slitte møbler som bare trengte litt omsorg og et par malingsstrøk. Og fjellskoene mine, som etter en runde med impregnering har ført til at jeg ikke trenger nye vintersko i år.

Det lønner seg på alle måter å ta vare på, gjenbruke og å gjøre nytte av de fine tingene man allerede har. Vi har også hatt stor glede av å begynne å bruke det vakre, blomstrete Porsgrunn-serviset med gullkant til hverdags. Besteforeldrene mine kjøpte det inn til min fars konfirmasjon i 1963, men jeg hadde likevel knapt sett det i bruk før det ble mitt. I årevis opptok det flere hyller på boden vår, mens det ventet på anledningen med stor A som aldri kom.

Nå er det en fest å dekke på til frokost, middag og kvelds. Med kun ett servise som passer til alt, er det god plass i kjøkkenskapene og lett som en plett å ta ut av oppvaskmaskinen. For oss er det bedre å bruke og eventuelt knuse, enn at det støver ned i mørket for å kunne ta opp plass i boden hos neste generasjon også.

boden-etter-rydding-de-beste-tingene-i-livet
Denne hylleseksjonen var på et tidspunkt en gedigen «utboks» der vi samlet alt som skulle selges eller gis bort. Da vi hadde kvittet oss med alle tingene, solgte vi hylleseksjonen også.

Hva er viktig?

Men tilbake til de mindre materielle bonusene vi har fått av å omgi oss med færre ting. Vi har fått så mye mer tid og et helt annet perspektiv… på ting!

Vi er blitt mye bedre på å stille oss spørsmålet: Trenger vi egentlig denne? Elsker vi den? Vil vi bruke og ha den i livet vårt i årevis fremover? Disse spørsmålene er ikke bare nyttige når vi går igjennom saker og ting hjemme, men også når vi skal skaffe oss noe nytt.

Og så spør vi oss: Hvor ofte vil vi bruke den? Kan vi låne av eller dele den med naboen i stedet? Kan den skaffes brukt? og Hvorfor trenger vi den?

«Mer med mindre»-prosjektet vårt har påvirket oss langt utover det som har med ting å gjøre.

Hva vi bruker tiden vår på og med hvem. Vanene. Handlingene. Drømmene. Treningen og aktivitetene. Økonomien. Ønsket om å leve enklere og grønnere har til og med påvirket oss i matveien – uten at det har gjort at vi spiser mindre eller mer kjedelig. Tvert imot!

Fem tonn spiselig mat kastes i Norge hvert 10. minutt. Matsvinn står for 10 prosent av verdens klimagassutslipp. Når vi begynner å fokusere på de viktige tingene, er det mye lettere å få til endringer. Hva er viktig? For meg? For oss som familie? I verdenssammenheng? Kan ting gjøres på en annen måte? Må det være slik? Er det rett fordi alle andre gjør det?

Når vi styrer mot det som egentlig betyr noe, blir det enklere å gjøre hverdagsvalg som kanskje skiller seg fra andre, men som er riktige for oss.

mer-med-mindre-astrid-waller-de-beste-tingene
Foto: Astrid Waller

***

Liv Loftesnes er skribent, redaktør og foredragsholder. Hun har sammen med ektemannen, Yngvar Andersen, skrevet boka «De beste tingene i livet er ikke ting» som handler om hvordan man kvitter seg med unødvendige ting for å få mer plass til det som betyr noe. Sammen driver de også livsstilsbloggen Liv & Yngvar.

Kommentarer (2)

  1. Så fin artikkel Anja, takk for at du delte. Jeg skal ned i kjellerboden og rydde senere idag så denne satte meg på rikting mindset før jeg går igang.

    1. Så bra at du ble inspirert! Anbefaler boken også : ) Jeg har bevisst holdt meg unna ryddebøker fordi jeg synes rydding er så kjedelig, men boken og dette innlegget overbeviste meg om at det nettopp derfor er på tide å ta grep!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!