den-store-vaffeldagen-vafler-waffles

Den Store Vaffeldagen er en av årets viktigste merkedager, spør du meg!

I dag var en skikkelig, skikkelig fin dag. Visste du at det var Den Store Vaffeldagen?

Vi fikk besøk av venner som nylig har flyttet fra Nesodden til Oslo, og jeg hadde planlagt å lage vafler for første gang på lenge. Jeg elsker å være vertinne og jeg liker egentlig å bake, men er ikke hun som «slenger sammen» en rullekake just like that. Selv om jeg alltid har ambisjoner om å bli henne! Så inntil jeg blir det, kreves det litt planlegging. Og da jeg helt tilfeldig oppdaget at i dag var den store vaffeldagen, hadde jeg jo ikke noe valg.

Jeg brukte en oppskrift jeg aldri har prøvd før, men sirlig hadde skrevet ned i oppskriftsboken min (ja, jeg har en håndskrevet slik!) for flere år siden. Med noen små, grønne og sunne justeringer, vel og merke. Husker dessverre ikke hvor oppskriften kommer fra, men den viste seg å være skikkelig god.

rorosmeieriet-tjukkmjolk-lettmelk-organic

Økologisk tjukkmjølk kan man også lage heilnorsk pannacotta av.

Istedenfor kulturmelk, brukte jeg tjukkmjølk (i følge Morten er det forbudt å si «tjukkmelk») for første gang, og tjukk var den. Jeg brukte en kombinasjon av økologisk speltmel fra Godt Brød og finmalt emmermel fra Spesialkorn.no; kanskje rundt en firedel emmer.

Emmer er et urkorn som har mykere gluten enn spelt, og mer nøtteaktig smak. Visste du at emmer var populært i midtøsten allerede 6-9000 år f.Kr? Da snakker vi ur.

vafler-gutter-venner-besok-friends

Bildebevis på at vaflene ble skikkelig gode…

Økologiske urvafler FTW

Emmermel gir vaflene en brun farge, som til forveksling kan se brent ut. Det var de ikke, altså – jeg kan steke vafler! De inneholder gluten og litt for mye sukker (som gjerne kan byttes ut med kokosblomstsukker for en «sukkerfri» versjon), men også grovt mel og ca 90% økologiske ingredienser. Vi spiste dem med jordbærsyltetøy, rømme og bringebærkesam. Sistnevnte har jeg aldri prøvd på vafler før, men det var sykt godt! Under får du oppskriften; det står at det er fire porsjoner, men de er riiimelig rause:

  • 3 økologiske egg
  • 1,5 dl sukker (gjerne kokosblomst)
  • 3 dl kulturmelk (eller tjukkmjølk, da)
  • 3,5 dl økologisk lettmelk
  • 350 g økologisk spelt- og emmermel
  • 2 ts natron
  • 1 ts økologisk vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 150 g smør (gjerne Rørossmør)

Visp eggedosis, smelt smøret, bland vått og tørt og la svelle ca en halvtime før steking. Simple as that!

Her er en liten visuell stemningsrapport fra vår deilige, vårlige ettermiddag. Til tross for tre(!) terrasser, elsker vi å sitte på trappa, og siden det var deilig solvegg der spiste vi like så godt der. Blant sauefeller og koster og sykkelhjelmer. Før både barna våre og naboene rampet på skaterampen – Julian i ridderkappe for anledningen. For en deilig dag, som ble avsluttet med den nydeligste solnedgangen.

Fra halv ni til halv ti i kveld er det forresten Earth Hour, så husk å slukke lyset nååå! Hvis du ikke er på fest, altså. Skjønner hvis det blir litt vanskelig da…

Ha en fortsatt super helg!

vaffeldagen-bak-fasaden

Vaffellunsj i salig kaos på trappa ❤️

knight-in-shining-armour-boy

Min lille ridder i skinnende fløyelskappe!

boy-with-camera-mamma-vafler

Jeg lånte bort kameraet mitt og slet litt med å få det tilbake fra en ivrig fotografspire 💙

kids-skate-ramp-venner

The kids are alright!

skategutter-venner-rosa-rampe

Rampegutter!

sunset-nesodden-oslo-solnedgang-mars

På gjensyn vaffeldag; hallo Earth Hour!