Hvis du ikke visste det, betyr chili sin carne «chili uten kjøtt», så denne retten er vegansk. Nevnte jeg at den også er veldig god?

Ikke minst på litt ruskete dager som denne. I takt med at både temperaturen og litt etterlengtet regn har falt, kommer behovet for varmende «soul food».

Av hensyn til kidsa har jeg tonet ned chilien i denne, men tilsett gjerne mer hvis du liker og tåler mye! Retten tar 30 minutter å forberede og 30 minutter å lage, så sett av en god time første gangen.

Denne himmelske gryta er vegansk, glutenfri og uten korn, raffinert sukker eller soya. Dermed passer den for alle som liker masse smak og litt spice!

vegan-chili-beans-bonner-green-house

Dette trenger du til fire store skåler:

  • 1,5 ss extra virgin olivenolje
  • 2 kopper hakket løk
  • 4 store hvitløksfedd
  • 1 kopp finhakket selleri (cirka 2 store stilker)
  • 1 stor paprika (gjerne grillet)
  • 1 stor boks hakkede tomater 
  • 1 kopp økologisk grønnsakskraft eller buljong 
  • 6 ss tomatpuré
  • 1 boks kidneybønner
  • 1 boks svarte bønner 
  • 2 ss chilipulver
  • 2 ts spisskummen
  • 1/2 ts havsalt eller himalayasalt (smak til)
  • 1/4 teskje cayennepepper

Slik gjør du:

  • Rørestek løk og hvitløk i olje i en stor gryte på middels varme til den er myk og gjennomsiktig. Tilsett en klype salt og rør.
  • Tilsett chili, selleri og paprika, og rørestek i 5-7 minutter til det mykner.
  • Tilsett hakkede tomater, kraft og tomatpuré, og rør godt. Skru varmen et godt hakk opp.
  • Tilsett bønnene, som er skylt og rent av, sammen med chilipulver, spisskummen og salt. La blandingen småkoke uten lokk til den tykner, 10-15 minutter.
  • Smak til med i cayennepepper og litt ekstra salt ved behov.
  • Server med hjemmelaget cashewkrem (oppskrift under bildet!) og frisk koriander.
cashew-krem-vegansk-romme-green-house-by-anja-stang

Cashewkrem – eller vegansk rømme, om du vil.

Et vegansk alternativ til rømme eller bare digg tilbehør

Jeg snakker om altså om cashewkremen. Den smaker ikke rømme, men er skikkelig god. Hvis du ikke er veganer (jeg kan dessverre ikke skryte på meg det), kan det hende du foretrekker vanlig rømme til chili sin carne. Uansett burde du lage denne en gang!

Cashew er en sentral ingrediens i raw food og i de fleste rå kaker, og ikke uten grunn:

Nøttene er spekket med protein, vitaminer og mineraler, og inneholder det samme sunne fettet som oliven.

Husk å bløtlegge dem over natten først; da bevarer de næringsstoffene og er mildere mot magen. Eventuelt bløtlegg dem en time i nykokt vann.

Du trenger:

  • 1 1/2 kopper rå cashewnøtter, bløtlagt og avrent
  • 3/4 kopp vann
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ts eplesidereddik
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du:

  • Hell av vannet og ha nøttene i en blender
  • Tilsett vann, sitron, eddik og salt, og kjør til blandingen er helt jevn.
  • Hell i en bolle og sett i kjøleskapet frem til servering. Der holder den seg i en uke, og kan også fryses.