gausdal-hund-bunad-nasjonaldag-anja-stang

Bunad for folk og fe – i hvert fall pudler. Fra familiefeiring i Øyer 2012.

Bunad er et spesielt fenomen, dere. Jeg tør å påstå at så og si alle nordmenn og -kvinner – unge, gamle eller nye– har et forhold til den. Til og med visse hunder.

Siden mannen min er fra Gausdal, har vi tilbrakt flere nasjonaldager der. Det morsomme for meg, er at bunaden min faktisk passer inn som hånd i hanske! Jeg har nemlig en festbunad fra Gudbrandsdalen, med andre ord den samme som rundt halvparten av befolkningen i Gausdal og omegn, der vi har vekslet på å feire.

nesodden-skoletog-nasjonaldag-17-mai-anja-stang

Tog i det grønne: Magisk med barnetog gjennom skogen på Nesodden i fjor!

Opprinnelig hadde jeg arvet den fra min oldemor. Den satt som et skudd, og er helt nydelig med sin klare, dype blåtone og fargerike, norske flora, men i mange år syntes jeg ikke det var så stas med bunad.

Jeg følte meg litt for mye som Synnøve Solbakken, og var mest opptatt av å finne min egen stil. Så gjenoppdaget jeg bunaden, sakte men sikkert.

hund-bunad-gausdal-uniform-nasjonaldag-anja-stang

National doggy style! Fra Øyer, 2012.

Bunad etterlyst

For et par år siden, da jeg hadde gledet meg til å begynne å bruke den igjen, var bunaden plutselig borte. Den hadde hengt i huset til mamma og var plutselig sporløst forsvunnet, trolig under flytting. Jeg ble så lei meg.

Etter å ha annonsert på Finn over hele landet etter samme type, fant mamma en nesten lik – i nabo-oppgangen på Frogner! Hun sydde den også litt inn for meg. Heldigvis føler jeg meg veldig fin i den også.

anja-stang-nasjonalromantikk-17-mai-gausdal

Nasjonalromantikk FTW! Feiring i Gausdal i 2013.

Når det gjelder fottøy, har jeg måtte være kreativ siden bunadskoene forsvant samtidig med stakken. Et år brukte jeg et par ankelboots med søljeaktige «broderier» på metallspennene. I fjor brukte jeg et par nye, kritthvite Supergas siden været tillot det. I år må nok bootsene frem igjen, gitt.

Den kremhvite ulljakken er så god å ha i typisk norsk 17. mai-vær, som det dessverre også ligger an til å bli i morgen.

superga-shoes-bunad-gudbrandsdalen-festbunad-norges-nasjonaldag

Yay or nay: Boxfresh Supergas til bunad, 2016.

Det er vel mest latskap som hindrer meg i å kjøpe nye bunadsko, men jeg har aldri vært blant de mest konservative hva gjelder bunadtradisjoner. Kanskje er det nettopp derfor jeg synes idéen om et eget bunadpledd er så god?

Kledd med bunadspledd

Det norske møbel- og interiørdesignmerket Fram Oslo ble etablert i fjor, men er inspirert av den norske designarven. Deres første produkt var bunadspleddet, designet av superflinke Andreas Engesvik.

I går lanserte de det siste tilskuddet i kolleksjonen inspirert av bunader fra hele landet, og denne gang var Oslobunaden forbildet. Tilfeldigvis fyller den også 70 år i år! Som bunaden har pleddet helt nydelige fargekombinasjoner, og er min soleklare favoritt så langt. Se bare:

bunadspledd-fram-oslo-oslobunad-anja-stang

Foto: Fram Oslo. Styling: Kirsten Visdal. Foto: Dreyer Hensley.

Blåfargen i Oslobunaden er hentet fra byvåpenet, mens blomsterbroderiene speiler Oslomarkas villblomster. Slik symboliserer samspillet mellom fargene i Bunadspleddet det som gjør Oslo unik som storby; nærheten til sjøen og skogen. Designer Andreas Engesvik sier det slik:

Oslobunaden er renere i uttrykket enn mange andre bunader. Med det nye pleddet har vi derfor valgt et forenklet uttrykk med færre farger for å få frem den vakre blåtonen og de delikate nyansene i broderiet.

oslo-bunadspledd-andreas-engesvik-sol-fram-oslo

Bunadspleddet er, som krakken Sol, designet av Andreas Engesvik. Foto: Fram Oslo.

Bunadspleddene har vært en suksess siden lanseringen, og fått stor oppmerksomhet både hjemme og internasjonalt. Med sin forankring i norske tradisjoner har de mønstrede pleddene i ren ull blitt en moderne klassiker.

Norsk produksjon og tradisjon

Bunadspleddet er produsert hos Grinakervev, et veveri med lang erfaring og fokus på kvalitet som holder til i naturskjønne omgivelser på gården Nordre Grinaker på Hadeland. Paret som driver gården var til stede på lanseringen på Norway Designs, som feirer sine 60 år med en fin, designhistorisk utstilling.

Mye historie på ett sted, og noe av det beste av heilnorske forfriskninger: Blingser fra økologiske Handwerk og eplemost fra Epleslang.

I samarbeid med dyktige, norske designere hyller Fram Oslo den norske naturen og en funksjonell livsstil gjennom rene, lokale materialer. 15 % av overskuddet går til UNICEF.

La oss krysse fingrene for et lite solgløtt, eller i det minste opphold, i morgen! Hvis det blir like kaldt som det har vært i det siste, fyller faktisk bunadspleddet enda en funksjon: Som innpakning utenpå bunaden!

fram-oslo-bunad-pledd-anja-stang

Foto: Fram Oslo. Styling: Kirsten Visdal. Foto: Dreyer Hensley.