ANNONSE

okologisk-kaffe-fun-facts-myter-green-house-pexels

Jeg er en skikkelig sucker for myk statistikk og ‘fun facts’. Hvis du er av samme ulla, bør du lese videre. Visste du for eksempel at kaffe får geiter til å danse?

Som dere kanskje har fått med dere, elsker jeg kaffe. Spesielt når den er både økologisk og fairtrade, slik Green World sin er. Er jeg avhengig? Meget mulig, men det plager meg ikke. Tvert i mot. Og jeg er ikke alene:

Nordmenn drikker visstnok 11 millioner kopper kaffe hver dag! 1200 kopper i året – litt over tre per dag. Jeg er med andre ord ganske gjennomsnittlig.

Finnene drikker fire eller fem kopper hver dag, og New Yorkerne inntar syv ganger mer kaffe enn hele resten av USA. Dette var bare oppvarmingen. Her kommer 10 rimelig rare fakta om det sorte gullet:

  1. Kaffe er egentlig et bær. Det er på størrelse med et kirsebær, og kaffebønnene er steinene i bæret. De vokser på trær som først blomstrer fire-fem år etter såing. Ni måneder etter blomstring er bærene modne, og en kilo ferdig brent kaffe krever rundt 5000 av dem.

    kaffe-baer-berries-busk-plukking-green-world

    Foto: Green World

  2. Geiter elsker kaffe! I følge legenden oppdaget den etiopiske gjeteren Kaldi kaffens oppkvikkende effekt cirka år 500 etter Kristus. Han la merke til at geitene ble utagerende etter at de hadde spist noen røde bær fra en busk; de begynte nærmest å danse. Kaldi delte det med en munk han kjente, som oppdaget at han ved å helle kokende vann over bærene, fikk en drikk som smakte godt og virket oppkvikkende.

    geitekilling-cuteness-overload-okologisk-kaffe-fun-facts

    Bææær, pliz! Foto: Magda B / Unsplash

  3. Trender før globaliseringens tid. Den etiopiske skikken spredte seg med kjøpmenn til den arabiske halvøy og ble snart svært populær. På 1400-tallet åpnet de første kaffehusene i Mekka, og derfra spredte gleden over kaffens aroma, rike smak og oppkvikkende effekt seg til resten av verden. I Norge har vi drukket kaffe siden 1600-tallet; trender spredte seg litt saktere på den tiden.
  4. Kaffesladderas! Allerede i 1511 ble kaffen forbudt i Mekka siden lederne mente at den stimulerte radikal tenkning. I samme århundre ble den ansett å være «satanisk»(!) av italienske prester. Kong Karl II av England forbød de populære kaffehusene i 1675. Han mente at folk møttes på slike steder for å konspirere mot ham, og fryktet halshugging. I dag får kaffe heldigvis sjelden så dramatiske konsekvenser.

    kong-karl-den-andre-av-england-kaffe-sladder-green-house

    Kongen mot kaffe. Foto: Wikipedia

  5. Vitaminbombe. Få eller ingen andre ting vi putter i oss har så mye antioksidanter som kaffe. Det sorte gullet inneholder også anselige mengder vitamin B2, vitamin B5, kalium og magnesium. Kaffe skal visstnok også motvirke både skrumplever, Alzheimer, Parkinson’s og type 2 diabetes.
  6. Money talks! Kaffe er verdens nest største handelsvare, med rundt 25 millioner involverte kaffebønder fordelt på 50 land. Oljen er verdens største handelsvare, noe som forhåpentlig er i endring…

    splash-coffee-okologisk-kaffe-green-world

    Foto: Pexels

  7. Duften av kaffe: En gruppe vitenskapsfolk har påvist (dessverre via forsøk på rotter) at aktiviteten til visse gener i hjernen endres ved at vi kun inhalerer lukten av kaffe. Duften i seg selv lindrer symptomene ved søvnmangel. Når vi så drikker den (langt å foretrekke), kicker effekten inn på bare 10 minutter.
  8. Krystallklart: Koffein, som gir kaffen dens forfriskende virkning, består av knøttsmå krystaller på omtrent 0,04 millimeter hver.

    krystall-koffein-kaffe-fun-facts-hao-zhang-unsplash

    Nei, dette er ikke en koffeinkrystall, bare et fint bilde 💎 Foto: Hao Zhang

  9. Introduksjonen av sakte-TV? Verdens første webkamera ble oppfunnet i 1991 av forskere ved universitetet i Cambridge – for å vokte kaffetrakteren! De kaffetørste forskerne kunne altså se når kaffen var klar uten måtte forlate plassene sine.
  10. Kattebæsjkaffe! Verdens dyreste kaffe heter Kopi Luwak og koster rundt 300 kroner koppen. Den lages ved at en asiatisk palmesilvett, en slags sumatrisk villkatt, spiser kaffebær og fermenterer dem i magen. Siden den kun klarer å fordøye kjøttet, kommer bønnene hele ut i avføringen. De er innsatt med enzymer og skal ha en myk, sjokoladeaktig smak. Smaken er som baken, si?

    luwak-fun-facts-coffee-okologisk-kaffe-heri-susilo-unsplash

    Jepp! Dette er en asiatisk palmesivett 😍 Foto: Heri Susilo / Unsplash

Denne artikkelen er del av et langsiktig samarbeid med Green World økologisk kaffe. I desember får du oppskriften på en ekstra kosete julekaffe med noko attåt.