ANNONSE

green-world-kaffe-annonse-organic-coffee

Jepp, denne koppen har nese som forandrer seg fra svart til rød når den blir varm!

Når nettene blir lange og julerushet setter inn, passer det perfekt å lage hjemmelaget konfekt. Hvilke godtegryn skulle tro at julekonfekt kan være både sunn og syndig god?

Vel, hvis du har smakt rå sjokolade og kaker tidligere, vet du det godt. Og hvis ikke, er det bare å glede seg! Husker du den rå kaken med avokado som jeg lagde til bursdagen min i mai? Vel, jeg baker ikke så ofte som jeg skulle ønske, men nå er jeg altså i gang igjen.

Første gang jeg smakte rå sjokolade ble jeg frelst. Og siden ingrediensene ikke skal varmebehandles, er rå sjokolade faktisk noe av det kjappeste, enkleste og beste du kan lage selv!

De fleste oppskrifter på hjemmelaget sjokolade innebærer smelting av sjokolade i vannbad eller en tradisjonell kombo av fløte, smør og kakao. Jeg sverger til få basisingredienser som kan varieres i det uendelige med bær, nøtter og strøssel. Disse er også både veganske og… trommevirvel:

okologisk-kaffe-konfekt-kakao-green-house

Hvorfor bruke masse ingredienser hvis ikke må?

«Sukkerfritt» supergodteri

Ved å bruke kokosblomstsukker, kan konfekten visstnok kalles sukkerfri. Kokosblomstsukker har nemlig så lav glykemisk indeks (35) at det påvirker blodsukkeret mindre enn andre sukkertyper. Dessuten har det en deilig, karamellaktig smak.

Kakaoen jeg bruker er både rå og økologisk. Det er selvsagt valgfritt, men slik er den både mest miljøvennlig og næringsrik.

Denne enkle basen med fem ingredienser gir minst 35 konfektbiter eller kuler:

  • 100 gram rå, økologisk kakao
  • 130 gram extra virgin kokosolje
  • 130 gram økologisk kokosblomstsukker
  • En halv kopp trukket Green World økologisk kaffe
  • 1 klype salt (fx Himalaya)

Hvis kaffen er lunken, smelter kokosoljen før du rekker å si «kake». Bruk gjerne en stavmikser eller blender for en jevn blanding.

Jeg droppet de søte formene på bildet over, kjøpt hos Supernature i sin tid. Isteden fylte jeg noen små muffinsformer og gikk ellers for to typer «julekuler». En med økologiske havregryn, tørkede aprikosbiter og kakaodryss; en med kokosmasse og tørkede tranebær.

kaffe-raw-konfekt-jule-kuler-green-house

Et voilá! Et lite lager som kan spises eller gis bort i gave (eller begge deler) 🙌🏼

Tørket frukt og bær gir en fin sødme og balanse til både kaffen og den bitre kakaosmaken.

Sett konfekten i kjøleskapet en halvtimes tid, til kokosoljen blir fast igjen, og ta dem ut rett før spising. Da blir det mindre kliss. Kan også oppbevares i et par uker i små, lufttette glass – eventuelt i fryseren. Skjønt jeg tviler på at de holder så lenge!

Nytes gjerne med din favorittkaffe, for eksempel en økologisk flat hvite fra Green World.

PS: Denne varianten er forbeholdt de voksne siden den inneholder kaffe. Ta eventuelt en liten porsjon til side og fyll i dinosaurformer eller liknende før du tilsetter den i blandingen.