For siste utgave av Infinitum magasin har jeg intervjuet de kule gutta bak det briljante restaurantkonseptet Tunco. Utgaven er fortsatt hos Narvesen, og verdt å sjekke ut i sin helhet! 

tunco-i-infinitum-anja-stang-work

Første oppslag av intervjuet. Foto: Tommy Andresen

Faktisk har jeg ennå til gode (geddit? Hehe) å smake de sagnomsuste wokrettene deres, men forventningene ligger rimelig høyt. Først kom avdelingen på St Hanshaugen, som har 10 retter på menyen. På Vippa har Tunco kun tre retter å velge mellom grunnet de trange forholdene; alltid minst én vegansk.

Av miljøhensyn serverer de ikke biff, bruker ikke poser, bestikk eller kopper i plast og kaster så lite mat som overhodet mulig. Tunco samarbeider med organisasjoner som Nordic Ocean Watch (NOW) og Ta:Da Collective – sistnevnte lager møbler av resirkulert havavfall. På Øyafestivalen i sommer var de heløkologiske, forteller Simon Ferguson, en av de fire gründerkompisene:

På Vippa har vi sterkt fokus på å bruke lokale, biodynamiske råvarer og samarbeider tett med 10 likesinnede konsepter. Vårt langsiktige mål er å bidra til å endre matindustrien.

tunco-fortsettelse-infinitum-anja-stang

Måltid for måltid, tann for tann

Men det aller kuleste med Tunco er meal-for-meal-konseptet! Det innebærer at de donerer beløpet fra hvert eneste solgte måltid til noen som trenger det mer enn oss, for øyeblikket skolebarn i Kenya. Det praktiske tar organisasjonen Star of Hope og programmet Lunch Buddy seg av.

Du gjettet kanskje at konseptet er inspirert av TOMS’ one-for-one-tankegang? Jeg har derimot ikke hørt om noen andre som har overført den briljante ideen til mat.

Brødrene André og Mads møtte medgrunnleggerne Simon og Nam via studiene og backpacking. Restaurantnavnet stammer fra et wokkonsept i surfeperlen El Tunco i El Salvador. De er en energisk og engasjert gjeng som utfyller hverandre.

For André Evju arter det seg slik: – Jeg synes det er sinnssykt moro å sprette som en ball mellom flere prosjekter. Folk synes ofte jeg virker stressa, men jeg er egentlig bare høy på adrenalin når jeg spoler rundt på wokdansegulvet!

tunco-mountain-meal-for-meal-green-house

Bilde lånt fra Tunco.no

Hele saken kan altså leses i det fine miljømagasinet Infinitum, som du finner hos Narvesen. (Bor du i Oslo, pleier Contintental-avdelingen å ha det.) Jeg har faktisk skrevet tre artikler i samme utgave!