happy-kids-parc-du-pian-menton-olive-park

Ferie med kids er ingen «free lunch». På toppen av flyreise, hotell og mat, kommer kanskje leiebil. Og så skal man jo på utflukt! Noe som selvsagt er topp, men kan bli dyrt.

Vi er nettopp tilbake fra Menton og supre utflukter til både Dolceacqua i Italia og de fine landsbyene St Jeannet og St-Paul de Vence i Provence. Samtidig minnes vi stadig oftere om at med barn er det enkle det beste – gang på gang.

Lufta er for alle! Disse fem aktivitetene koster ingenting, og kan like gjerne gjøres på ferie i Norge som på den franske rivieraen.

En: Finn en park. Det kan være en helt vanlig, grønn lunge, en botanisk hage eller – i vårt tilfelle– en olivenlund. Le Parc du Pian beståer av over 500 oliventrær som er minst 100 år gamle, og er et yndet sted for bursdager og pikniker for lokalbefolkningen i helgene. Gutta mine (også den godt voksne av dem) elsker å klatre i de majestetiske trærne. Den intense sangen til sikadene er et soundtrack som oser av sommer.

kids-climbing-olive-trees-parc-du-pian-menton

Treklatring for små og større i olivenlunden…

klatre-i-tre-parc-du-pian-menton-anja-stang

Alle monner drar, right? 😜

To: Dra på stranden. Det spiller ingen rolle om det er svaberg, rullestein eller sand – barn elsker å bade, uansett! På feriesteder kan det fort bli en dyr affære hvis dere velger å leie solsenger og parasoller og å spise lunsj i strandrestauranten, men det finnes nesten alltid en offentlig strand som er gratis og som tillater medbrakt. Du kommer langt med godt brød, ost, frukt og vann.

rullesteinsstranden-menton-plage-public-beach-green-house

Den store rullesteinsstranden i Menton er åpen for alle, hele året.

bibliotek-menton-biblioteque-gratis-ting-green-house

I Menton har de kommet på det geniale å flytte biblioteket bort til stranden.

Tre: Sjekk ut den lokale lekeplassen. Det er alltid ekstra stas med litt andre apparater enn hjemme. I Menton har vi to faste lekeplasser; den ene rett ved havet og den andre i takknemlig halvskygge fra løvtrærne. I Dolceacqua kom vi over en gammel tuftepark i tre som var like kul for store som små.

lekeplass-menton-strand-plage-pirate-ship-anja-stang

Den eneste dagen det duskregnet litt, hadde vi lekeplassen nesten for oss selv.

Fire: Gå på marked eller besøk den lokale mathallen. Riktignok blir det trolig ikke heeelt gratis, men mat må man ha, og her finner dere et hav av blomster og krydderurter, frisk frukt og kortreiste, økologiske grønnsaker. Mathandling som ellers kan være kjedelig for de små, blir en fryd for øyet.

For gutta våre på syv og nesten fire, er det stas å studere fersk fisk og frekke fugler med et nystekt bakverk i neven.

food-market-mathall-lemon-orange-sitrus-menton

I Menton vokser det sitrusfrukter hele året; byen har til og med sin egen sitronfestival!

food-market-mathall-marche-chili-frukt-vegetables-menton

Mye gøy å se på i den store mathallen i Menton…

Fem: Ut på tur! Nei, barn er ikke nødvendig tilhengere av konseptet «tur», men hvis dere sørger for at det er nok å se på og leke med underveis, kan det bli riktig så populært. Ta høyde for at det ikke blir så mye gåing som dere kunne ønske, og at dere kanskje ikke når det utsiktspunktet eller den fjelltoppen, og bare lev i nuet. Slik barn alltid gjør, og som vi voksne har mye å lære av.

anja-stang-cap-martin-daytrip

Vi tok en liten spasertur til månelandskapet på Cap Martin.