Hands-on! Elisabetta Foradori kultiverer 26 hektar vinmark på biodynamisk vis i Trentino, Italia. Hun revolusjonerte driften på familiegården da hun overtok som19-åring, og har satt både druen teroldego og regionen på vinkartet.

Hands-on! Elisabetta Foradori kultiverer 26 hektar biodynamisk vinmark i Trentino, Italia, og har satt både druen teroldego og regionen på vinkartet. Foto: Theo Zierock

Økologisk vin har gått fra uglesett til ettertraktet blant vinkjennere. Ikke minst har etterspørselen etter såkalt «naken vin» nærmest eksplodert.

I følge Oikos.no rommer Vinmonopolets liste hele 160 økologiske alternativer  med ulike produkter og priskategorier. For bare få år siden var bildet et helt annet. (Taxfree-butikken på Gardermoen står det verre til med. Hint, hint!) Utvalget er størst innen rød og hvit vin, men byr også på alt fra øl og musserende vin til brennevin – uten sprøytemiddelrester. Under denne hovedmerkingen finner du også biodynamisk vin, naturvin og såkalt naken vin.

Biodynamisk, natur eller naken?

Den Oslo-baserte vinimportøren Non Dos kan regnes som en veteran innenfor sistnevnte. Da Frederik Kolderup startet firmaet for ti år siden, var det mange restauranter som søkte noe nytt. – Jeg husker veldig godt den første smakingen. Det var litt sånn ”Så hyggelig, men hva er planen?” I dag har dette endret seg totalt; selv de store selskapene vil profilere seg som mer grønne. Markedet har forandret seg både nasjonalt og internasjonalt.

Vingründeren forteller at noen av Non Dos-vinene kan være «krevende» siden de er så annerledes. – De er grumsete – eller betryggende uklare, som vi kaller dem, forteller han, og sammenlikner dem med ferskpresset eplejuice versus konsentrat.

Etterspørselen er i sterk vekst, men Non Dos har vært forsiktig med begrepet naturvin, siden det kan favne så mye.

På nettsiden sin garanterer Non Dos ”usminket, ren og levende vin”.

biokult-osterrike-nondos

Østerriske Biokult-viner kommer fra en gruppe økologisk sertifiserte vingårder i regionen Burgenland. Foto: Meinklang.

Grønn miniguide

I mylderet av begreper og merkeordninger, er spesielt naturvinmarkedet en jungel, bekrefter Frederik Kolderup, som har hjulpet meg å holde tunga rett i munnen her:

  • Økologisk vin tillater ikke bruk av kunstgjødsel eller noen kjemiske sprøytemidler bortsett fra kobbersulfat. En tiendedel av de 59 tilsetningsstoffene EU tillater i konvensjonell vinproduksjon er tillatt i økologisk vinproduksjon. Vinen kan være tilsatt industrigjær, sukker og enzymer, og er klarnet, filtrert og stabilisert.
  • Biodynamisk vin skal være sertifisert av Demeter . Vingården anses som et eget økosystem, og drives med utgangspunkt i Rudolf Steiners antroposofi. Noen tilsetningsstoffer er tillatt, blant annet svovel og gjærsopp. Biodynamiske viner er ofte klarnet og filtrert.
  • Naturvin er feltet det strides mest om, siden det ikke finnes noen sertifisering eller vedtatt definisjon. Non Dos’ definisjon er 100% druejuice som har blitt til vin helt uten modifisering, temperaturjustering, filtrering, klaring, tilsetningsstoffer eller tilsetning av svovel. Men i flere tilfeller er naturvin tilsatt litt svovel og lagret på eikefat.
  • Naken vin er laget av kun druer, er spontanfermentert og inneholder ingen tilsetningsstoffer som sukker, gjærsopp eller tykningsmiddel. Den er også uten fatpreg.

Naturnært på Tøyen

14. november åpnet Oslos første rene naturvinbar, Brutus, på Tøyen. Bak står Jens Føien og John Sonnichsen, som tidligere har skjenket vin på prestisjefylte restauranter som Maaemo og Noma. Sammen driver de naturvinimportselskapet Vin John, og det var på leting etter et nytt lokale at ideen om en egen naturvinbar dukket opp.

Brutus var fullpakket på sin første offisielle åpningsdag. – Tiden har vært moden lenge, og det finnes etter hvert en del flotte steder i Oslo som tilbyr med denne vintypen. Pjoltergeist, Bacchus og Bass er tre av dem. Folk reiser stadig mer og ser hva som skjer utenfor bymuren, sier danske John Sonnichsen, som ønsker alle velkommen innom Brutus for en prat.

Flere grunner til å velge ”grønt” i glasset

I 2012 ble et nytt regelverk for økologisk merket vin innført. Siden stadig flere vinprodusenter har interesse av å fremstå naturlige, forekommer det en del juks også her. Likevel er det oppløftende at stadig flere – produsenter som forbrukere– innser at sprøytemidler og tilsetningsstoffer verken gagner helsen eller smaken.

En annen grunn til å dyrke økologisk, er at røttene til økologiske vinranker går dypere ned i jorden, noe som er en stor fordel i tørkeperioder. Som det dessverre vil bli mer av i fremtiden.

Det er kanskje ikke vitenskapelig bevist, men det lave nivået av svoveldioksid  i økologisk vin, skal visstnok gjøre dagen derpå lettere.

Som med økologisk mat, håper både jeg og Frederik Kolderup at det naturlige etter hvert vil bli normen, slik det var for 100 år siden. – Jeg håper vi kommer dit at vi snakker om vin! Og så kan vi kutte ut det konvensjonelle tullet, sier nakenvineksperten. Skål for det!

tuscany-grape-field-nature

Toscanske vinranker i solnedgang. Håpet er lysegrønt!