holzweiler-aurlandskoen-hm-conscious-exclusive-anja-stang
GARDEROBEN

Made in Aurland

aurlandskoen-fjord-naturell-holzweiler-anja-stang
Holzweiler x Aurlandskoen har «villmarksåle» i gummi og myk hælkappe.

Kreative samarbeid har lenge vært i vinden. Mellom motehus og bloggere, sportsmerker og klesdesignere. De spenner fra interessante og overraskende, til noe du helst bare vil glemme. På sitt beste handler det om å forene to deler til et større hele. Om en paring som er intuitiv, men langt fra opplagt.

Holzweiler x Aurlandskoen er den typen samarbeid. Det er tross alt første gang det norske merket produserer sko OG noe som er «made in Norway». – Vi har LENGE drømt om å produsere i Norge, og har ukentlige samtaler om hvordan og hva vi kan gjøre for å gjøre produksjonen vår mer kortreist. Aurland-samarbeidet er et skikkelig hjerteprosjekt for oss, forteller Susanne Holzweiler.

Sammen med sjefdesigner Maria Skappel har hun besøkt fabrikken to ganger. – Følelsen av å sette seg på toget i Oslo, reise gjennom det vakreste naturlandskapet til en liten fabrikk i de nydeligste omgivelsene Norge har å by på. Å få jobbe med skomakere som har vært på fabrikken i opptil 36 år er helt ubeskrivelig!

Kortreist kjærlighet

Aurlandskoen har blitt produsert helt siden 30-tallet på Aurland Skofabrikk i Flåm. Selv om produktet er så heilnorsk det kan bli, sies den ikoniske modellen å være inspirert av mokkasinene til Iroquois-folket i Amerika. Skomakertradisjonen i Aurland har derimot røtter helt tilbake til 1880-tallet.

Etter andre verdenskrig ble Aurlandskoen en motesko for begge kjønn, og eksportert til Storbritannia, Canada og USA. Den originale penny-loaferen er et unikt stykke motehistorie.

aurlandskoen-eben-handbags-holzweiler-fjord-naturell
Disse skoene passer til ALT! Ikke minst min elskede Eben-tote i reinskinn.

Susanne beskriver samarbeidsprosessen som «ekte kjærlighet».  – Jeg vet at det er klisjefylt, men det er sånn det føles å få produsere noe sammen med Aurlandskoen. Vi skal selvsagt fortsette med det, og håper å få gjøre mye mer i Norge og Skandinavia med tiden, erklærer hun.

Gründeren setter pris på alle tilbakemeldingene fra folk som viser at de setter pris på lokal produksjon og er villig til å betale litt ekstra for  «Made in Norway»-stempelet. Hun forteller at de jobber kontinuerlig med å finne de riktige produsentene av økologisk bomull til merkets baseplagg, selv om de ikke er i mål riktig ennå.

Kampen mot plasten

Holzweiler har også tatt grep for å redusere et miljøskadelig element som preger hele klesbransjen og sjelden er synlig for forbrukerne: Plastemballasjen som brukes i transport. I første omgang emballasjen til Holzweiler-skjerfene, som var det merket startet med for fem år siden:

Vi selger ganske mange skjerf i året. Da det en dag virkelig gikk opp for meg hvor mye plastikk det også innebærer at vi produserer, knøyt det seg skikkelig i magen.

I forrige uke kom de endelig i mål med ny, miljøvennlig emballasje på alle lammeullsskjerfene. – Fra høsten av blir disse transportert i resirkulert plast. Og neste steg er selvsagt at alle Holzweiler-produkter skal leveres i miljøvennlig emballasje.

holzweiler-aurlandskoen-hm-conscious-exclusive-anja-stang
I kveld må mine nye favoritter byttes ut med hæler! Skjørtet er i økologisk silke og lånt fra årets H&M Conscious Exclusive-kolleksjon.

Selv falt jeg pladask for modellen i naturlær med silkeskjerf, røff gummisåle og en hælkappe som er designet for å kunne tråkkes ned. Jeg kommer til å bo i dem hele våren, sommeren og høsten. Og jeg føler meg ganske sikker på at de kommer til å overleve meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!