Beklager clickbaitet – det var litt for fristende! Men siden du så bildet, skjønte du sikkert at dette dreier seg om vin. Nærmere bestemt naken vin.

Jeg har jo skrevet om ulike typer vin tidligere, fra økologisk til naturvin, som jo er så i vinden for tiden. Synes det popper opp nye naturvinbarer og hotte restauranter med et alternativt vinkart, og det gleder selvsagt et naturbarns hjerte.

asinoi-red-wine-naken-vin-anja-stang

 

Inntil for bare noen år siden hadde liksom økologisk vin lavere status enn konvensjonell. Den kom ikke fra de mest profilerte regionene og tålte ikke alltid lang lagring. At den derimot var fremstilt uten bruk av verken kunstgjødsel eller sprøytemidler, var det få som la vekt på.

Fermentert druejuice til begjær

Jeg rynker selvsagt ikke på nesen hvis jeg blir servert et glass «vanlig» vin på besøk, men vi velger alltid så naturlig som mulig når vi kjøper selv. Vi har gått fra økologisk via biodynamisk, og endt opp med naken.

Den kalles nakenvin fordi den er laget helt uten modifisering, temperaturjustering, filtrering, klaring eller tilsetningsstoffer som sukker, gjærsopp, tykningsmiddel eller svovel. Naken vin er kun laget av spontanfermenterte druer.

asinoi-piemonte-non-dos-naken-vin-green-house

Flaske er selvsagt mer classy enn kartong, men jeg serverer den i en fin karaffel når vi har gjester.

En av mine ultimate «nakne» favoritter heter Asinoi (det betyr esel) og kommer fra et lite, familiedrevet vinhus i Piemonte. Den er importert av Non Dos, landets ledende importør av naturvin.

De beskriver den som «en slank og frisk vin med duft og smak av røde bær, blomster og kalk-mineraler, med god lengde.» Jeg synes den er fløyelsmyk og deilig og helt perfekt til ost, pasta, fisk eller helt alene. Det vil si, gjerne sammen med en annen også. Påkledning valgfritt.