Kantareller er noe av det beste jeg vet. Vi har ennå til gode å finne dem her på Nesodden – soppsteder må være verdens best bevarte hemmeligheter! Men i mangel på egen fangst, kan gullet heldigvis kjøpes.

Det var syvåringens idé; han er vidåpen for nye smaker for tiden, fra selvplukkede Stillehavsøsters til vellagrede oster. Jeg kunne ikke applaudert valget mer: For meg er kantareller soppturer på landet som liten og mammas miks av sopp, løk og fløte på ferskt brød. Denne gangen prøvde vi oss på en litt ny vri: Risotto.

kantarell-risotto-okologisk-organic-mat-fra-bunnen-green-house-by-anja-stang

Det ble så godt! Helt siden den gangen vi ikke hadde hvitvin i huset, bare prosecco, har vi laget risotto med økologisk prosecco. Ikke minst egner det seg ypperlig som drikke til! Det er en uslåelig kombo; hverdagslig og feststemt på én gang.

Hva passer vel bedre på en hustrig og regntung mandag, attpåtil valgdag, enn noe som både varmer, metter og trøster litt hvis det trengs? Boblene tilfører optimismen du trenger for å tro på at verden går veien.

Gjør den ikke det, kan du alltids lage den i morgen isteden. Denne retten er nemlig ekvivalenten av verdens mykeste ullteppe.

Risotto med kantareller (4 personer)

  • 5 ss økologisk olivenolje
  • 1 økologisk løk, hakket
  • 4 dl risottoris
  • 1,5 dl økologisk prosecco
  • 1 liter nylaget buljong, type kylling eller grønnsak
  • 1 beger (ca 5 dl) kantareller, lett forhåndsstekt
  • 2 ss smør
  • 2 dl revet parmesan

Fres løk og ris på sterk varme. Hell i prosecco (eller hvitvin, hvis du foretrekker det) og rør om til det har trukket seg inn i risen. Spe på med buljong så fort risen har absorbert væsken, litt og litt om gangen. Rør hele tiden!

Ha i sopp, smør, parmesan og ekstra olivenolje når all væsken er absorbert. Ta kjelen bort fra platen og rør inn alt sammen. Servér straks med revet parmesan og et par hele kantareller til garnityr. God middag, og godt valg!