Dette handler ikke om nok en januar-detox. Det handler blant annet om at sjokolade kan bli borte for godt.

Nå tror du kanskje at det har klikket helt for meg. Vel, jeg leste en informativ artikkel på Dagbladet.no som fikk meg til å tenke. Ikke at jeg ikke tenker ganske mye på klimaforandringer og fremtiden fra før, men plutselig nådde de kjøkkenskapet mitt: Hva hvis sjokolade forsvinner, for godt? Eller kaffe? Pick your pleasure!

Jordens økosystem er sårbart. Tilsynelatende små endringer setter i gang spiraleffekter og skaper større endringer.

okologisk-sjokolade-renee-voltaire-goodio-anglamark

Fra venstre: Hampsjokolade fra Renée Voltaire, min favoritt fra Änglamark og nylanserte Goodio med chai.

Litt som den berømte cocktaileffekten av ulike tilsetningsstoffer og sprøytemidler: Samme hvor mye hvitfrakkede forskere insisterer på at tersklene er «trygge» og effekten for liten til å volde stor skade, er det ingen – ingen!– som vet effekten av at de kombineres. Mange og over tid.

Det magiske året 2050

Du har sikkert hørt (kanskje her) at det i 2050 trolig vil være mer plast i havet enn fisk? Vel, flere spennende ting er spådd å inntreffe i 2050: En annen er altså at sjokoladen kan bli borte. Fordi forholdene kakaoplanten trenger for å trives er i ferd med å forsvinne.

Egentlig handler ikke dette om sjokolade. Hvis kakaoplanten forsvinner på grunn av tørke og ekstremvær, har vi garantert langt viktigere ting å tenke på.

pablo-merchan-montes-unsplash-kakao-sjokolade-farvel-green-house

Foto: Pablo Merchán Montes

Du har sikkert hørt snakk om at fremtidens flyktninger trolig vil være klimaflyktninger. De deilige, varme områdene i verden, som tross alt utgjør majoriteten av vår blendende blå klode, tåler ikke mange grader temperaturstigning før de blir ubeboelige.

Derfor er det viktig at vi klarer å halvere hele verdens samlede utslipp innen år 2050 (der var det igjen, gitt!). Bare slik kan vi unngå togradersmålet – de skarve, to gradene temperaturøkning som forandrer alt.

Det vi prøver å ikke tenke på

Blå av Maja Lunde handler om det. Klimaflyktninger. En far og datter som flykter fra tørken i år 2041, og en aldrende, kvinnelig miljøforkjemper som foretar en farefull reise med tørkens motsvar som last i 2017. To vidt forskjellige settinger og tidsperioder som tangerer hverandre.

Jeg skal ikke røpe mer, og er fortsatt bare halvveis. Jeg er en slow reader med lite tid til å lese – ugrei kombo, hehe! Men jeg liker virkelig denne boken, og gleder meg til å lese Bienes Historie etterpå.

maja-lunde-bla-klima-flyktninger-per-espen-stoknes-det-vi-tenker-pa-2050

To boktips! Selv om jeg ennå ikke har lest ut noen av dem 🙈

En annen favoritt er skrevet av landets eneste klimapsykolog, Per Espen Stoknes. For en kul yrkestittel?! Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming handler om hvorfor dommedagsprofetier ikke funker. De får oss til å ville begrave hodet i sanden og fortsette som før. For det går jo til helvete uansett!? Så hva funker, i følge eksperten?

Å snakke om det positive ved å gjøre en forskjell. Hvor fint livet kan bli hvis vi tar grep. For mye vil ha mer, og de som begynner å gjøre NOE, vil bli motivert til å gjøre mer.

Og belønningen? En uperfekt verden, men en der vi forhåpentlig slipper å bli ofre for menneskeskapte klimaendringer. En verden vi trygt kan la barna våre overta, med grei samvittighet, når den tid kommer.

En verden der vi fortsatt kan kose oss med sjokolade, så ofte vi bare vil.

blomst-flower-natur-miljovern-fremtid

Epilog

Visste du at regnskog hugges ned til fordel for kakaoproduksjon? Før sjokoladegiganten Mars nå tar grep for å «redde» kakaoplanten, delvis via genteknologi, har de gjort stor skade.

Ved å velge økologisk og fairtrade sjokolade, støtter du skånsomme dyrkemetoder og rettferdig betaling av kakaobøndene.

De tre produsentene på det øverste bildet er økologisk sertifisert, og det finnes mange flere merker og smaker å velge mellom. Änglamarks sjokolade er Fairtrade-sertifisert; de to andre er veganske.