middelhavet-cote-azur-blue-menton
STUEN, UTEROMMET

En hyllest til havet

Jeg har alltid elsket havet. Det repetitive synet og lyden av bølgene gjør meg rolig, lukten av salt sjø euforisk. Men havet er også farlig. Og mennesker er farlige for havet.

middelhavet-cote-azur-blue-menton
Bølgene på min elskede rullesteinstrand i Menton, sør-Frankrike.

Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært like mye snakk om havet som nå. Fra flyktningene som krysser det daglig, med livene som innsats, til alt det sårbare som lever der.

Fra den sjeldne gåsenebbhvalen som døde med 30 plastposer i magen, til havskilpaddene i Costa Rica med neseborene fulle av plastsugerør. Great Barrier Reef, Australias naturskatt, er døende. Triste greier – og overtydelige påminnelser om at det haster å endre vanene våre.

Heldigvis er det også stadig mer fokus på hva vi kan gjøre med all plasten som har havnet i havet. Vi kan lage sjampoflasker, joggesko eller gallakjoler av den. Og kunst, slik jeg skrev om her.

adidas-parley-ocean-waste-cap-martin-france
Disse løpeskoene fra Adidas x Parley er laget av cirka 11 resirkulerte plastflasker funnet i havet.

Sommerens beste idé: Finn.no kjøper plast vi – du og jeg – samler inn fra norskekysten! Det digitale bruktmarkedet tok høyde for 6000 sekker i første omgang. Hver eneste sekk ble revet bort.

Plastic Free July

Det er en uke igjen av feriemåneden juli, og noen ildsjeler har døpt den Plastic Free July. En påminnelse om å kutte ned på all den unødvendige plasten vi omgir oss med.

De fleste av oss liker å være ved havet i løpet av sommeren, og hav pluss plast er ikke lik sant. Det burde i hvert fall ikke være det.

Det kan være ekstra vanskelig å kutte ut plast på ferie. Vi kjøper mer mat på farten, og kjenner kanskje ikke til mer miljøvennlige, lokale alternativer. Det kan være utrygt å drikke kranvannet, og varmen innbyr til et lass av engangsflasker. Kildesortering er ikke alltid mulig, i hvert fall ikke på hotell.

Heldigvis kan vannet være drikkbart i flere land enn vi tror, selv om det ikke alltid smaker like godt som våre norske fjellvann. Sjekk før du kjøper – og bærer på – alt vannet du trenger. Og handlenett passer minst like godt i bunnen av strandbagen som i jobbveska.

reusable-water-bottle-aker-brygge-rips-anja-stang
Denne gjenbrukbare vannflasken med «filter» gjør det lett å piffe opp kranvannet med bær, frukt eller grønnsaker.

Forleden oppdaget jeg tilfeldigvis vannflasken fra Water-To-Go utviklet av NASA(!), med vannrensefilter som skåner deg for 99,9% av alle farlige stoffer. Verdensvann der, altså!

Livet, døden og havet

Havet gir og havet tar, som kjent. Det er deilig, vakkert og farlig, og kloden vår består av 70 prosent.

Alt vi gjør har synergieffekter. Det handler ikke om å være et perfekt menneske, for det er ingen. Det handler ikke om å gjøre alt riktig, for da ligger lista så høyt at det for mange blir enklere å la være.

Det handler om å bruke sunn fornuft, og å tenke lengre enn vår egen nesetipp. Minst til våre barns eller barnebarns.

Så la oss bruke den siste uken i #plasticfreejuly, og ukene og månedene etter, til å prøve å finne alternativer. Unngå sugerør og engangsbestikk, ta med egne handlenett, vannflasker og kaffekopper.

Det finnes mye fint der ute; sjekk for eksempel ut det norske netthandleriet Be:Eco for alt fra plastfri tanntråd til nettingposer til frukt og grønt i løsvekt.

For når vonde vaner vendes, blir de gode den nye normalen.

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!