sentralen-marmorsalen-barnebursdag

Den majestetiske Marmorsalen, som har vært høysete for Oslo Runway i to sesonger, kledde også spill, leker og trehjulssykler.

I dag feiret vi den første bursdagen til Sentralen, et av mine favorittsteder i Oslo. Det skjedde med brask, bram og audiovisuell briljans. 

Alle rom, inkludert bankhvelvet, var fulle av aktiviteter for barn mellom tre og tolv i ettermiddag. Marmorsalen, som jeg mest forbinder med Oslo Runways catwalkvisninger, var for anledningen omgjort til en slottssal av et lekerom med myke klosser, trehjulssykler, et gigantisk puslespill, diabolo og et telt der kidsa kunne tegne med nordlys(!).

Et av høydepunktene var uten tvil den interaktive, audivisuelle installasjonen i det gamle bankhvelvet, som lar barna selv styre lyd og lys. En abstrakt reise i verdensrommet som var litt skummel for de minste. Se, da!

peter-baden-ultimafestivalen-verdensrommet-sentralen

Virtual reality i Hvelvet! Foto: Mai Oldgard.

I Vinterhagen var det klassisk musikk og en litt rolig oase med himmelhøyt tak. I tredje og fjerde etasje var det fokus på musikk og dans, med hip-hop-kurs, produksjonrom fulle av instrumenter og internasjonalt danseverksted.

Det skjedde så mye at det var litt vanskelig å holde oversikt over alt. Men alle som har barn vet at det viktigste er at de er happy, og at det ofte skal mindre (og helt andre ting) til enn vi tror. Gutta våre danset, snurret, rullet, testet, løp og koste seg glugg.

hip-hop-dans-sentralen-anja-stang

I Gymsalen var det hiphop-kurs, men Julian hadde mest fokus på sine egne moves…

Det aller morsomste? Å først krabbe, så gå og til slutt hoppe på det tykke, opphøyde glasstaket mellom tredje og fjerde etasje. Med foreldrene som litt bleke øyenvitner.

Ikke bare barnemat

Selvsagt var maten i klassisk barnebursdagsstil: Pølser, boller, saft og sjokoladekake. Hva mer trenger man, egentlig? Vel, personlig må jeg innrømme at jeg foretrekker maten på Sentralen Restaurant – et av mine faste, litt lyxige lunsjmøtesteder. (Skjønt på langt nær så dyrt som det smaker!)

sitron-marengs-sentralen-anja-stang 2

Sitronmarengs-desserten på Sentralen Restaurant er minst like god som den ser ut.

De fire kokkene Stian Floer, Tom Victor Gausdal, Anders Braathen og Even Ramsvik driver selskapet Lava, som står for all servering på Sentralen. Disse gutta driver også Smalhans, Hitchhiker og den nyåpnede naturvinbaren Brutus på Tøyen. For en power-kvartett!

Firerbanden har fokus på bærekraft, norske råvarer og naturlig vin, noe som preger alt fra den deilige surdeigspizzaen i kafeteriaen til den røkte betetartaren jeg har skrevet om her tidligere.

Siden Sentralen åpnet, har kulturhuset arrangert 500 arrangementer for barn. Og fler skal det bli. Vi kommer i hvert fall tilbake!

Allerede 26. mars blir det et eget moteshow i regi av Blanke Ark, et samarbeid mellom Sentralen, Fretex og Røde Kors. Her skal 40 ungdommer vise gamle klær de har redesignet på catwalken. Nok et nikk til kombinasjonen kreativitet og bærekraft, altså. Sjekk det ut, da vel?

sentralen-vinterhagen-trapper-mystisk

Jeg får helt Lady&Landstrykeren-vibrasjoner av trappene i Vinterhagen. Foto: Mai Oldgard.